grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanična internet prezentacija

U Institutu Igalo obilježen Dan ustavnosti Norveške

  • subota, 18 maj 2019 14:20

norweiU  Igalu je juče obilježen Dan ustavnosti Kraljevine Norveške. Ovaj praznik duže od četiri decenije  zajedno obilježavaju pacijenti iz te skandinavske zemlje koji dolaze na rehabilitaciju u Institut „Dr Simo Milošević“, njihovi domaćini i mještani Igala.

Svečana povorka, u kojoj su bili Norvežani i mještani,  djeca iz Dječjeg doma „Mladost“ u Bijeloj, predvođeni Mjesnom  muzikom Đenovići, mažoretkama kluba “Lili”i članovima KUD „Ilija Kišić”, prošli su ulicama Igala. Nakon intoniranja himni Norveške i Crne Gore upriličen je i kulturno-zabavni program.
Inger Hansen, glavna sestra Norveškog programa, čestitala je svojim sunarodnicima nacionalni praznik i istakla da su srećni što svoj praznik mogu proslavljati daleko od kuće, u prelijepom Igalu.
-Već više od 40 godina vi organizujete proslavu Dana ustavnosti za nas –  i zbog toga smo mi naravno veoma srećni. Dan Ustavnosti je veoma bitan za nas Norvežane – kao i za sve koji razumiju značaj sopstvene slobode i svog ustava.  Mi smo zahvalni na svemu što su oni preduzeli u Eidsvoldu, i srećni smo što možemo uživati u plodovima njihovog rada – da se naše društvo moglo, a i još može, razvijati na bolje za ljude koji u njemu žive -kazala je Hansen.
-Obilježavanje Nacionalnog praznika Norveške u Herceg Novom postala je tradicija kojoj sa zadovoljstvom prisustvujemo. Osim što imamo priliku da gostima iz Norveške čestitamo i sa njima se radujemo, ovaj dan je povod za slavlje prijateljstva i potvrdu namjere da održavamo dugogodišnje veze naša dva naroda-poručila je potpredsjednica opštine Herceg Novi, Danijela Đurović.
Herceg Novi se, rekla je Đurović,  ponosi svojom otvorenošću i uspostavljenim saradnjama sa gradovima širom svijeta.
-Na mapi naših prijatelja, Norveška godinama zauzima posebno mjesto. Razlog za to su pobratimstvo sa gradom Levangerom  koje traje već preko pet decenija i norveški program u Institutu „Dr Simo Milošević“, zahvaljujući kojem je na hiljade gostiju iz Norveške tokom više od 40 godina posjetilo naš grad. Nastavak saradnje i povjerenja u naš centar zdravstvenog turizma, a sve pod okriljem norveškog državnog programa za reumatološke pacijente, stalna su potvrda da Igalo uspijeva da održi kvalitet medicinskog programa zbog kojeg se vrijedi vraćati -kazala je potpredsjednica opštine.
Istakla je da je to, još jedan jasan argment koliko su značajni očuvanje Instituta i ulaganje u renomirani centar rehabilitacione medicine i zdravstvenog turizma koji ove godine slavi jubilej – sedam decenija od osnivanja.

-Povezivanje naših država počelo je kao umrežavanje gradova i poslovna saradnja, da bi sa godinama ta veza postala temelj za razmjenu kultura, iskustava, unapređenje života lokalne zajednice, bliskost među ljudima i porodicama. Građani Herceg Novog nikada neće zaboraviti pomoć koju su dobili iz Norveške nakon katastrofalnog zemljotresa prije tačno 40 godina, kao ni sve projekte podrške koji su uslijedili, prije svega u oblasti komunalnog opremanja i obrazovanja. Zadovoljstvo je znati da svake godine sve veći broj norveških državljana posjećuje naš grad, a da su utisci dobri čuli smo i tokom nedavne posjete prijatelja iz uprave grada Levangera, koji su prisustvovali programima 50. Praznika mimoze. Želimo da zadržimo ovakav trend, i zato ćemo nastaviti da radimo na jačanju veza, promovisanju Herceg Novog i uređenju grada koji će vam uvijek biti grad domaćin -kazala je Đurović, čestitajući gostima iz Norveške praznik.
U ime zaposlenih u Institututu Igalo, praznik gostima Instituta, norveškom narodu i kralju Haraldu V čestitala je i dr Marina Delić, medicinski direktor Instituta Igalo.
-Ove godine Institut slavi 70 godina postojanja i 42 godine saradnje i programa koji imamo sa vašom drzavom.  Ovaj jubilej je  dokaz  da nas zajednicki program, uz stručnost i profesionalnost osoblja Instituta Igalo, odoljeva svim izazovima.  Želimo da tokom boravka u Igalu i u našoj Crnoj Gori osjetite dobrodošlicu i srdačnost našeg naroda. Iako Vas odavno doživljavamo kao naše sugrađane, organizacijom današnjeg programa potrudili smo se da barem malo dočaramo atmosferu prazničnog dana u vašoj zemlji -rekla je dr Delić.
Ove godine u okviru Norveškog državnog programa u  Mediteranskom zdravstvenom centru boraviće 980 pacijenata iz te zemlje. Program je ove godine počeo u aprilu, a gosti će se do kraja oktobra  smjenjivati u grupama svakih 21 dan. Od 1976. godine usluge Instituta koristilo je preko 50.000 Norvežana kojima je bilo potrebno liječenje ili rehabilitacija.