grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanična internet prezentacija

U Lazarici obilježen Vidovdan

Lazarica 28062019U prisustvu vjernika iz Boke i Hercegovine, u crkvi Lazarica na Vidovom vrhu danas je proslavljen Vidovdan.

Svetu liturgiju služio je iguman manastira Stanjevići Jefrem Dabanović, a u ime Opštine Herceg Novi prisustvovao je potpredsjednik Miloš Konjević.
Iguman Dabanović je kazao da svaki narod ima svoju maksimu, koja ga vodi kroz istoriju i pratiće ga dok je svijeta i vijeka, a putokaz su za srpski narod ostavili Car Lazar i njegovi vitezovi, zbog čega je Vidovdan poseban povod za sjećanje na istoriju i slavlje predaka.
Kako je nakon litije kazao potpredsjednik Konjević, na Vidovom vrhu se i ove godine okupio veliki broj vjernika koji su proslavili Vidovdan i podsjetili se događaja od prije 63 decenije. Vidovdan vijekovima simboliše dan kada je cijeli jedan narod odlučio da stane u odbranu onoga u šta je vjeruje, kada su se hiljade neimenovanih heroja suprotstavili mnogostruko većoj sili i podnijeli bezrezervnu žrtvu za budućnost pokoljenja koja dolaze, kazao je Konjević.
Vjernicima se nakon liturgije obratio i paroh igaljsko-sutorinski otac Blagota Vasiljević, predsjednik crkvene opštine Topljansko hercegovske Zoran Lazarević, nakon čega je glumac Željko Vavić recitovao stihove epskih pjesama kosovskog ciklusa.
Crkva Lazarica, posvećena Sv. Knezu Lazaru, obnovljena je i osveštana 2013. godine zahvaljujući dobrovoljnim prilozima brojnih vjernika. Od tada se u njoj služi liturgija, a do tada je služena večernja služba.