grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanična internet prezentacija

Prekogranično umrežavanje u oblasti ruralnog i ekonomskog razvoja

  • petak, 16 novembar 2018 17:14

NAs16112018ERTTreći i završni ovogodišnji sastanak grupe prekograničnog regiona “Krš”, u okviru projekta RPD održan je danas u sali Skupštine opštine Herceg Novi.

Sekretarka za turizam, ekonomski razvoj i preduzetništvo Suzana Memarović izrazila je zadovoljstvo što je Opština Herceg Novi domaćin skupa i očekivanje da će produbiti saradnju i promovisati region.
Aleksandar Damnjanović, SWG projekt menadžer, je objasnio da je cilj sastanka, rezimiranje aktivnsti koje su imali tokom godine.
- Pored regiona Krš imamo sedam prekograničnih regiona u kojima se trenutno implementira pomenuti RPD projekat. Region Krš je jedan od tri nova regiona, pored Prokletija i regiona Pčinje i samim projektom nije bilo predviđeno previše aktivnsoti, ali sve ono što je bilo planirano da se implemtira je učinjeno. Kada je riječ o ukupnom broju održanih manifestacija, u okviru sedam prekograničnih regiona, njih je bilo 31 i to od Iloka do Skadra u koje je uloženo pola miliona eura, kazao je Damnjanović.
Marko Žižić, regionalni koordinator Krša, je predstavio sve aktivnosti projekta, od februara, kada je zvanično otvorena kancelarija Krša u Nikšiću.
- Podržano je šest regionalnih manifestacija i događaja. Riječ je o “Biciklom zaboravljenim stazama voza Ćire” u Nikšiću, “Degustacija tradicionalnih jela regiona Krš” u Župi nikšićkoj, “Treći regionalni kamp za mlade” koji je upriličen 15 km od Nikšića, “Bedem fest” u Nikšiću, sajam „Plodovi hercegovačkog krša” u Nevesinju, a urađena je i promocija turističkog klastera Montenegro, koja uglavnom predstavlja turističke poslenike na teritoriji Nikšića. Klaster ima tendenciju da se širi na teritoriji cijele Crne Gore. Manifestacije su podržane sa 12.000 eura.  Direktni prihod od manifestacija za učesnike iznosio je 42.500 eura, dok je region prihodovao 1.384.000 eura, objasnio je Žižić.
Predrag Marković, regionalni ekspert SWG je ukratko predstavio manifestacije, studijska putovanja i istraživanja  na SWG EC projektu ,,Regionalna saradnja i umrežavanje u oblasti poljoprivrede, ruralnog i ekonomskog razvoja prekograničnih područja”, kao i diverzifikaciji ekonomskih aktivnosti u ruralnim prekograničnim područjima kroz razvoj malih lanaca vrednosti.