grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanična internet prezentacija

Projekat BALANCE: Herceg Novi podržao organizaciju međunarodne vježbe na temu zemljotresa

  • utorak, 07 septembar 2021 17:00

Nas07092021

Opština Herceg Novi pružiće podšku projektu BALANCE – Upravljanje zemljotresima većih razmjera na zapadnom Balkanu kroz zajedničke aktivnosti prekogranične saradnje, koji realizuje Direktorat za zaštitu i spašavanje u saradnji sa partnerima iz 14 evropskih institucija i organizacija. 

Naredne godine u planu je organizacija terenske vježbe na temu zemljotresa, čiji je akcenat na zaštiti kulturnih dobara i pružanju podrške djeci i osobama sa posebnim potrebama.

Inicijalni sastanak na kojem je razgovarano o detaljima organizacije organizovan je danas u velikoj skupštinskoj sali Opštine Herceg Novi. Predsjednik Opštine Stevan Katić, predsjednik Skupštine opštine Ivan Otović, menadžer Dušan Vukić i komandir Službe zaštite i spašavanja Zlatko Ćirović pozdravili su generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje Miodraga Vešovića, njegove saradnike i predstavnike projektnih partnera.

Čelnici Opštine poručili su da će lokalna uprava dati punu podršku organizaciji vježbe u Herceg Novom, jer je unaprijeđenje sistema zaštite od zemljotresa i postupanja u vanrednim situacijama od izuzetne važnosti za grad. Iskazali su uvjerenje da će organizacija vježbe u okviru projekta BALANCE biti od velike koristi novskim vatrogascima i spasiocima, kao i svima koji budu učestvovali.

Direktorat za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore je 1. januara 2021. godine počeo sa realizacijom projekta BALANCE - Upravljanje zemljotresima većih razmjera na zapadnom Balkanu kroz zajedničke aktivnosti prekogranične saradnje, koji se implementira u sklopu Mehanizma Unije za civilnu zaštitu.

Glavne projektne aktivnosti su organizovanje štabne vježbe, vježbe komandnog mjesta i terenske vježbe na temu zemljotresa na području Boke Kotorske, tačnije teritorijama opština Kotor, Tivat i Herceg Novi, u 2022. godini.

Konzorcijum koji realizuje projekat čini 14 institucija i organizacija iz: Crne Gore (Direktorat za zaštitu i spašavanje, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju i DOO PAG – Project Advisory Group), Hrvatske, Albanije, Bugarske, Italije, Grčke, Kipra i Španije. Koordinator projekta je Evropski univerzitet iz Kipra (EUC).

Službe zaštite i spašavanja iz Herceg Novog, Kotora i Tivta izrazile su zainteresovanost za učešće na vježbi i Direktorat je u saradnji sa njima identifikovao su moguće lokacije i radne tačke za izvođenje vježbe. Zainteresovanost za učešće u organizaciji i realizaciji vježbe iskazao je i Resursni centar za sluh i govor „Dr Peruta Ivanović“ u Kotoru, kao i jedan broj specijalističkih i dobrovoljnih jedinica za zaštitu i spašavanje.

Cilj projekta je unapređenje kapaciteta za pripremljenost i reagovanje u slučaju katastrofa koje zahtijevaju zajedničku koordiniranu akciju i odgovor, posredstvom Mehanizma Unije za civilnu zaštitu. Razmjena kapaciteta i resursa, podrška donosiocima odluka, upotreba dokazanih inovativnih alata i zajednička obuka treba da dovedu do unapređenja prekograničnih procedura saradnje u okviru Mehanizma Unije za civilnu zaštitu.

testimonials icon

 Vaše mišljenje nam je važno!

 vodic
Vodič kroz postupke

 

zahtjev i orasci simbol
    Zahtjevi i obrasci

 

konkursi

 Оglasi i konkursi