grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanična internet prezentacija

U Konavlama dogovoreno rješenje za stabilizaciju dotoka vode

хе дуProblem sa oscilacijama količina vode koje stižu iz sistema Plat do Herceg-Novog biće riješen do početka sezone, dogovoreno na sastanku predsjednika opštine Herceg-Novi Dejana Mandića sa načelnikom opštine Konavli Lukom Kordom koji je juče održan u Grudi.

Učesnici sastanka bili su i savjetnik predsjednika opštine Vladimir Mračević, tehnički direktor hercegnovskog Vodovoda Mićo Stojanović, direktor Konavoskog komunalnog društva Marko Glavić i direktor HE Plat Mato Mišković.

Problem je vidljiv u posljednjih nekoliko mjeseci, a nastao je kao posljedica pojačanog rada HE Dubrovnik u Platu i većeg protoka vode kroz hidrotehnički tunel Trebišnjica- Plat.Time je smanjen pritisak u cjevovodu Plat - Herceg-Novi i u prekidnu komoru stižu manje, nedovoljne količine vode .To izaziva oscilacije količina vode koje stižu do Herceg-Novog, koje se kreću od 250 do 400 litara u sekundi.

-U ovim zimskim uslovima, kada je potrošnja manja, ne osjećamo to kao problem,  ali treba se pripremiti za turističku sezonu. Danas smo dogovorili tehničko rješenje– rekao je Mračević i objasnio da su tehničke službe dvije opštine to pitanje u međuvremenu usaglasile  –  Hidroelektrane Hrvatske preuzele su obavezu da naprave projektno rješenje za novo pumpno postrojenje koje će u kontinuitetu i ujednačeno snabdijevati vodom ovaj sistem. To je investicija od 140.000 eura za koju će sredstva obezbjediti Hidroelektrane Hrvatske. Ovo pumpno postrojenje biće postavljeno u okviru kompleksa HE Dubrovnik, na trasi hidrotehničkog tunela, prije prekidne komore.

Za radove na postavljanju ovog postrojenja iskoristiće vrijeme remonta hidrotehničkog tunela koji je planiran početkom juna. Nakon 15 do 20 dana, kada se završi remont i voda ponovo pusti u tunel, u funkciji će biti i ova pumpna stanica. Mračević je najavio razgovor sa predstavnicima HE Trebišnjica o povoljnijem tajmingu za remont hidrotehničkog tunela. – Tražićemo da počne  ranije, u maju, da ne bismo ušli u sezonu bez vode kao što je to bilo prošle godine.

Dogovoreno je takođe da tehničke službe vodovodnih preduzeća dvije opštine  obiđu trasu cjevovoda i predlože neophodne intervencije koje treba uraditi. Dobra vijest je da su cijelu trasu  preko koje prolazii cjevovod (nekada je tuda prolazila željeznička pruga)  konavoski vatrogasci očistili  tako da je sada olakšan pristup ovom infrastrukturnom objektu. Sve ove aktivnosti  treba da budu završene prije početka turističke sezone.

Priključenje na Regionalni vodovod po planu

Aktivnosti na realizaciji projekta priključenja hercegnovske opštine na Regionalni vodovod odvijaju se kako je planirano. Održano je nekoliko sastanaka sa predstavnicima Regionalnog vodovoda i dogovorena lokacija za postavljanje rezervoara na bijelskoj strani u Jošicama tako da je sve spremno za raspisivanje tendera za izbor projektanta. Predstavnici Regionalnog vodovoda održali su i nekoliko sastanaka sa predstavnicima Tivta oko usaglašavanja trase kojom će cjevovod biti postavljen preko teritorije ove opštine. Njihov predlog je da se cjevovod postavi duž  magistralnog puta.