grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanična internet prezentacija

Romska zastava na zgradi Opštine povodom Međunarodnog dana Roma: Herceg Novi pouzdan partner u unaprijeđenju položaja romske zajednice

  • četvrtak, 08 april 2021 14:52

01romflagPovodom Međunarodnog dana Roma danas je na zgradi Opštine Herceg Novi, uz državnu i gradsku, istaknuta i romska zastava.

Istaknuta zastava simbol je poštovanja romske tradicije i kulture, a ujedno i posvećenosti lokalne uprave u nastojanju da bude unaprijeđen položaj Roma u našem društvu.
Dan proslave romske kulture i podizanja svijesti o problemima sa kojima se suočava najveća etnička manjina u Evropi čestitao je svim Romkinjama i Romima predsjednik Stevan Katić, u svoje lično i ime Opštine Herceg Novi.
“Ovaj datum je povod da još jednom pošaljemo snažnu poruku da samo zajedničkim djelovanjem svih društvenih činilaca može doći do ozbiljnih promjena koje će romskoj zajednici donijeti potpunu jednakost i inkluziju.
Herceg Novi sa ponosom može da kaže da predstavlja dugogodišnjeg pouzdanog partnera romske zajednice u našem gradu, i to kroz podršku projektima i inicijativama za rješavanje problema stanovanja, obrazovanja, lične dokumentacije i unapređenja pristupa zapošljavanju.
Želim da danas uputim riječi zahvalnosti nevladinoj organizaciji “MladiRomi” iz HercegNovog, koja je ozbiljan, odgovoran i proaktivan činilac u našoj lokalnoj zajednici. Kao takvi, oni su snažna veza lokalne uprave sa pripadnicima romske populacije, osvjetljavaju probleme, nude moguća rješenja i značajno doprinose poboljšanju položaja Romkinja i Roma u gradu.
Interes svih nas je da svako romsko dijete bude obuhvaćeno predškolskim i osnovnim obrazovanjem, da sve veći broj njih nastavi školovanje upisom na visoke škole i fakultete, da svi pripadnici romske zajednice imaju zagarantovana temeljna prava i jednake šanse, kao i da bude ojačano njihovo učešće u javnom životu. Takođe, važno je da se zajedno borimo protiv brojnih stereotipa i predrasuda prema romskoj zajednici. Ostvarenje ovih ciljeva je naša želja svim Romkinjama i Romima na današnji dan,” poručuje Katić.
Romska zastava istaknuta je na zgradi Opštine Herceg Novi na poziv i u saradnji sa Programskom kancelarijom Savjeta Evrope. Imajući u vidu da se, pored Međunarodnog dana Roma, ovog 08. aprila obilježava i 50 godina od Prvog svjetskog kongresa Roma održanog od 7. do 12. aprila 1971. godine, u Oringtonu, Ujedinjeno Kraljevstvo, romska zastava biće istaknuta do 12. aprila.