grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanična internet prezentacija

Projekat „Flood and fire“ predstavljen u Herceg-Novom

  • utorak, 15 jun 2021 16:24

NAs15062021U okviru projekta „Flood and fire“ u hercegnovskoj Službi zaštite biće oformljen zajednički komunikacioni centar za upravljanje nepogodama. To je saopšteno na predstavljanju projekta u Herceg Novom, na kojem je naša Opština vodeći, a ostali partneri su Grad Trebinje, Opština Konavle, Opština Ravno i Institut za razvoj i napredak Hercegovine.

Projekat je odobren je u okviru poziva IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Uz Centar, biće obezbijeđena vozila i oprema. Prema riječima predsjednika Skupštine Ivana Otovića kroz projekat će biti unaprijeđena saradnja između Službi za zaštitu i spasavanje:

Projekat je izuzetno značajan za našu prekograničnu regiju i uz unaprijeđenje saradnje biće nabavljena specijalizovana vozila za službe zaštite i spašavanja i dron. Ovo je samo jedan od projekata koji je Opština Herceg Novi dobila u prethodne dvije godine i možemo se pohvaliti da smo među najuspješnijim opštinama, ne samo u Crnoj Gori nego i regionu, kazao je Otović.

Komunikacioni centar će uvezati sve tri opštine Trebinje, Konavle i Herceg Novi, kazao je Aleksandra Škobalj iz Službe zaštite i spasavanja:

-Cilj projekta je da se opštine povežu , kako bi se na adekvatan način reagovalo. Opština Herceg Novi dobija vatrogasno vozilo, malo vozilo za šumske požare , čamac, vatrogasna spasilačka odijela i motorne pumpe za poplave. U okviru projekta biće organizovane i obuke u saradnji sa opštinama, kazao je Škobalj.

Srđan Asanović iz Instituta za progres razvoja Hercegovine kazao je da će sve opštine na koje se projekat odnosi su geografski povezane i imaju iste probleme:

-Projekat je osvojen u trilateralnom pozivu i to partnerima daje jaku referenciju da realizuju projekte i u budućnosti povlačimo što više sredstava iz Evropskih fondova. Ovim projektom rješavamo preventivno djelovanje usled elementarnih nepogoda, pogotovo požara i jačamo lokalne institucije, kazao je Asanović.

Nataša Tučić iz projektnog tima Trebinja kazala je da je cilj zaštititi životnu sredninu na još bolji i efikasniji način:

-Budžet Trebinja je oko 370.000 eura i ovo je za nas vrlo značajan projekat. Dobićemo značajnu količinu opreme, vozila, dron kao i aparate za rano dojavljivanje i praćenje situacije na terenu,kazala je Tučić.

Perica Pušić iz opštine Konavle kazao je da su vatrogasci središnja služba sigurnosti na lokalnom nivou za sve vrste intervencija:

-Mi ćemo kroz ovaj projekat dobiti novu opremu koja će im služiti da podignu nivo spremnostiu i efikasnost. Dobićemo šumsko navalno vozilo, komplete vatrogasne opreme, jedno manje vozilo za intervencije na manje pristupšačnom terenui dron. Važno je da se uspostavi i jedna kvalitetna komunikacija između službi jer određene katastrofe mogu biti zajednički problem i jako je važno da postoji komunikacija i model kordinacije kako bi se zajednički regaovalo, dodao je Pušić.

Implementacija projekta započela je 15. avgusta 2020. godine i traje dvije godine, do 14. avgusta 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je 1.851.353 eura, od čega je kofinansiranje Evropske unije 1.573.650.05 eura, odnosno 85%.