grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanična internet prezentacija

SOFOS: Život je uz patriotizam lakši, udobniji, kvalitetniji i ispravniji

  • utorak, 15 jun 2021 16:10

SOFOS-dvoriste-kuce-Iva-Andrica-696x464Patriotizam je fenomen povezan životom kao manifestacija slobode, čulo se na završnoj sesiji konferencije na temu “Patriotizam u doba pandemije”, upriličenoj u dvorištu kuće nobelovca Iva Andrića.

Sesiju otvorenu u Trebinju, a nastavljenu u Herceg Novom, organizovao je Srpski filozofski simpozijum SOFOS.

Predsjednik naučnog odbora Simpozijuma, Aleksandar Lukić istakao je značaj lokacije na kojoj je održana završna sesija.

“U ime organizatora SOFOS-a želim da se zahvalim Herceg Novom, koji nas je ugostio i primio ovdje na ovom lijepom i značajnom mestu, amfiteatru kuće u kojoj je živeo Ivo Andrić da napravimo završnu našeg 4. Srpskog filozofskog simpozijuma, čija je tema “Patriotizam u doba pandemije” – kazao je on.

Završnu debatu sesije vodio je profesor Jovan Babić, koji je kazao da je život kao manifestacija slobode nešto što bi trebalo da ima što manje, ali ne i da sasvim bude bez ograničenja.

U tom smislu, kako je kazao, sloboda je nemoguća bez postavljenih granica, a gdje ima patriotizma, tamo je život lakši, udobniji, kvalitetniji i ispravniji.

“Tema patriotizma je važna i sad taj dodatak u koroni. Mi smo preživeli raspad zemlje, građanski rat, sankcije i ponekad se stiče utisak da smo to lakše preživeli nego koronu, što je zapravo i neobično i na ivici neozbiljnog. Ali činjenica je da su situacije povećanih zahtjeva, situacije nužde dovele do toga da se dodatno ograničava sloboda – kazao je Babić.

Jedan od izlagača na sesiji, Novljanin Đorđe Malavrazić osvrnuo se na ulogu nekadašnjih Lazareta na moru, koji su u prošlosti služili kao karantini, a danas kao hoteli i spomenici.

“U doba pandemije mnogi hoteli, sajamske hale i bezbroj porodičnih domova širom planete transformisani su u nove, neklasične karantine koji služe za zadržavanje i nadgledanje ljudi koji bi potencijalno mogli da budu izvori zaraze – primjetio je on.

Direktorica Herceg Festa Gordana Porobić Krcunović, koja je u ime Opštine i ove ustanove kulture otvorila sesiju, istakla je da očekuje da će i u budućnosti sa Trebinjem djeliti domaćinstvo ovom Srpskom filozofskom simpozijumu.

“Tema ovog simpozijuma je značajna i provokativna, kakve samo mogu biti filozofske teme čije su analize po pravilu poučne upozoravajuće i prosvjetljujuće. Neka duh ovog mjesta bude dodatno nadahnuće u vašim misaonim i egzistencijalnim stremljenima ka istini. Osjećajte se ugodno u našem gradu i želim vam uspješan i plodonosan rad – poručila je ona.

Srpski filozofski simpozijum ove godine je okupio oko 30 učesnika iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Rusije i Grčke.