grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanična internet prezentacija

Javni poziv za besplatnu mentoring podršku mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima

  • petak, 06 avgust 2021 10:37

JPMER06082021

Razvoj produktivnih i izvozno orjentisanih mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, jedan je od ključnih faktora daljeg rasta i razvoja crnogorske ekonomije. Imajući u vidu kretanja i stanje u privredi Crne Gore, jasno je da se porast investicija i konkurentnosti domaće proizvodnje nameću kao jedan od najvažnijih zadataka ekonomske politike u budućnosti. 

U složenim konkurentskim odnosima koji vladaju svjetskom ekonomskom scenom, male privrede, poput privrede Crne Gore, svoj put ka međunarodnom uspjehu moraju da grade na unapređenju poslovanja i konkurentnosti svojih privrednih subjekata.

Pandemija izazvana korona virusom negativno se odrazila i na sektor mikro, malih i srednjih preduzeća u svim djelatnostima, što zahtijeva odgovore za blagovremeno i adekvatno prilagođavanje novoj situaciji. Ukazuje se potreba za setom programskih linija finansijske i nefinansijske podrške, čime bi se uticalo na brži oporavak i pokretanje privredne aktivnosti.

Adekvatna i neophodna podrška koju će implementirati Ministarstvo ekonomskog razvoja realizacijom programskih linija u okviru Programa za unapređenje konkurentnosti privrede za 2021. godinu ima za cilj podsticanje investicija, digitalizacije, cirkularne ekonomije i uvođenja međunarodnih standarda poslovanja, odobravanjem bespovratnih sredstava za postepeno prevazilaženje negativnih efekata krize u poslovanju sektora mikro, malih i srednjih preduzeća. Posebna pažnja biće posvećena i podsticanju razvoja preduzetništva mladih, žena i zanatlija kao posebno „ranjivih“ ciljnih grupa, kako kroz posebnu programsku liniju, tako i kroz Program u cjelini, kao bitnih segmenata na kojima počiva razvoj dinamične, inovativne i izvozno orjentisane privrede.

Shodno tome, Ministarstvo ekonomskog razvoja je objavilo Javni poziv za sprovođenje Programa za unapređenje konkurentnosti privrede za 2021. godinu, u okviru kojeg je i Programska linija za pružanje mentoring usluga. Program možete preuzeti na sajtu MER-a, na sljedećem linku https://www.gov.me/clanak/javnHYPERLINK "https://www.gov.me/clanak/javni-poziv-za-ucesce-u-postupku-dodjele-sredstava-za-program-za-unapredenje-konkurentosti-privrede-za-2021-godinu"i-poziv-za-ucesce-u-postupku-dodjele-sredstava-za-program-za-unapredenje-konkurentosti-privrede-za-2021-godinu

Javni poziv je otvoren za privredne subjekte, buduće korisnike državne pomoći - mikro, mala, srednja preduzeća i preduzetnike, a zainteresovani kandidati mogu da podnose prijave u dvije kategorije:

Novoosnovani privredni subjekti - koji posluju od 1 - 3 godine od dana objavljivanja Javnog poziva;

Postojeći privredni subjekti - koji posluju duže od 3 godine od dana objavljivanja Javnog poziva;

Prijave se podnose isključivo elektronski, putem online platforme https://www.subvencije.me/ords/f?p=109, a korisničko uputstvo za upotrebu takođe možete naći na sajtu MER-a.

Cilj Programske linije za pružanje mentoring usluga je nefinansijska podrška besplatna za krajnje korisnike - mikro, mala, srednja preduzeća i preduzetnike koji se bave proizvodnjom ili pružanjem usluga. Mentoring je sveobuhvatan i relativno dug proces podrške preduzećima (privrednim društvima) i preduzetnicima sa ciljem podržavanja nesmetanog razvoja i smanjenja broja neuspješnih preduzeća i preduzetnika. Predstavlja zajednički rad mentora i preduzeća/preduzetnika u cilju prevazilaženja trenutne situacije i nalaženja najpovoljnijih riješenja za buduće poslovanje. Sam proces predstavlja određeni broj sati koji stručno lice-mentor sprovodi u direktnom kontaktu/radu sa vlasnikom preduzeća/preduzetnikom.

Mentoring čini skup sljedećih usluga:

Dijagnostifikovanje - analiza trenutne situacije u preduzeću, odnosno kod preduzetnika;

Pomoć u pripremi razvojnih aktivnosti/planova i njihovoj implementaciji, kako bi se dostigli što bolji poslovni rezultati;

Savjetovanje i koordinacija aktivnosti usmjerenih na pristupanje fondovima, vladinim programima podrške razvoju biznisa, novim tehnologijama, konsultantskim uslugama, itd.;

Pomoć u pronalaženju poslovnih partnera i uspostavljanju poslovne saradnje.

Sve informacije kao i stručna pomoć mogu se dobiti u prostorijama Ministarstva ekonomskog razvoja, Rimski trg 46, radnim danima u periodu od 10-13h, i putem e-maila:   Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. . Informacije o pozivu i procedurama možete dobiti i u Opštini Herceg Novi na telefon 031 321 052, lokal 245, kontakt osoba Nenad Vitomirović.

Poziv je otvoren do 1. oktobra 2021. godine do 15h.