grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanična internet prezentacija

Mitropolit Joanikije besjedom o Njegošu otvorio “Trg od ćirilice”

  • ponedjeljak, 16 avgust 2021 08:08

02trgodciriliceTradicionalna duhovno-kulturna manifestacija “Trg od ćirilice” otvorena je danas u Herceg Novom. Osmo izdanje otvorio je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije besjedom o Petru Drugom Petroviću Njegošu, povodom 170 godina od upokojenja vladike.

Otvaranju manifestacije prethodila je Sveta arhijerejska liturgija povodom slave zaštitnika grada, koju je u hramu Svetog Spasa na Toploj služio mitropolit Joanikije sa sveštenstvom.
Govoreći o Njegošu i Herceg Novom, Mitropolit se osvrnuo na dio koji je Njegoš u "Gorskom vijencu" posvetio tom gradu. Mislim da se niko ovako lijepo nije odužio Herceg Novom kao Njegoš sa malim "Kolom", istakao je Joanikije.
"On se Herceg Novom obraćao kao živom biću i poete imaju to pravo, jer na takav način dopiru do dubljeg smisla", kazao je Joanikije. Rekao je da je "istorija za Njegoša uvijek bila uska i on je iz nje morao da izađe i da se ozari nebeskom svjetlošću kako bi u njoj mogao da ostane i diše".
Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić istakao je da je zadovoljan zbog prisustva velikog broja zvaničnika i ljudi na obilježavanju slave zaštitnika grada Herceg Novog i otvaranju "Trga od ćirilice". On je rekao da će ova manifestacija doprinijeti da sazrijeva svijest o nephodnosti ćiriličnog pisma.
"Opština Hereceg Novi tradicionalno podržava "Trg od ćirilice". Izdvajamo određeana sredstva i nastavićemo to i ubuduće da radimo. Ja sam optimista da će resorno Ministartsvo podržati ovu manifestaciju", poručio je Katić.
Paroh Radomir Nikčević rekao je da je pokretač ideje "Trga od ćirilice" bio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.
 "U teškom vremenu koje je, nadamo se ostalo za nama, "Trg od ćirilice" je uspijevao da opstane i pokaže kako se u Crnoj Gori može čuvati i unapređivati svetosavsko naslijeđe", poručio je Nikčevć.
On je napomenuo da se na kraju svakog "Trga od ćirilice" uručuju nagrade onima koji su dali značajan pečat kulturi. Zahvalio se Opštini Herceg Novi na pomoći koju pruža Mitrpoliji i Crkvenoj opštini, te dodao da smatra kako bi Vlada i resorno Ministarstvo trebalo da podrže njihov dalji rad, kao što podržavaju niz drugih kulturnih manifestacija.