NsL23122021Данас је у Институту „Др Симо Милошевић“ уприличена свечана додјела диплома студенткињама и студентима који су успјешно завршили основне и специјалистичке студије на програму Примијењена физиотерапија Медицинског факултета Универзитета Црне Горе.

Овај повод био је прилика да се истакне значај ове високошколске установе за развој физиотерапије у граду и држави, као и за фунционисање Института као окоснице здравственог туризма у земљи.

Дипломе је студенткињама и студентима уручила продеканица за наставу Медицинског факултета, проф. др Александра Вуксановић-Божарић. Дипломцима се у име Општине Херцег Нови обратио потпредсједник Мирко Мустур, а у име Института извршни директор, др Саво Марић.
Свечаности су присуствовали и предсједник Скупштине општине, Иван Отовић, секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу, Василије Ћуковић, руководилац Студијског програма Примијењена физиотерапија, др Душан Мустур, директорица сектора медицине у Институту, др Марина Делић, директорица Болнице Мељине, др Оливера Михајловић-Елез и предсједница Коморе физиотерапеута Црне Горе, Наташа Матковић.

diplome23122021Потпредсједник Општине, Мирко Мустур је честитао дипломцима и истакао да је студијски програм примијењене физиотерапије од изузетног и вишеструког значаја за Херцег Нови, због чега Општина представља подршку и партнера у намјерама управе да га одрже квалитетним и конкурентним.
„Локална управа је већ предузела кораке и иницирала да у оквиру пројекта градње основне школе у Игалу буде изграђена и нова зграда за овај факултет. Предложили смо Влади Црне Горе да на локацији коју је Радна група одрадила као најпогоднију за ову намјену издају УТ услове за градњу школе и зграде факултета. Надамо се да ће ова иницијатива наићи на разумијевање јер су адекватни услови за похађање овог студијског програма у Игалу од интереса за развој физиотерапије, здравственог и медицинског туризма у нашем граду и држави, као и за стручно усавршавање кадрова који су нам неопходни“, казао је Мустур.
Он је подсјетио да данашњи студијски програм примијењене физиотерапије у Игалу представља наставак традиције дуге више од четири деценије, као и претпоставку и гаранцију квалитета који нуди Институт. Осим тога, овај програм је важан јер у Херцег Нови доводи перспективне људе, који теже личном и професионалном развоју и напретку.
Честитајући дипломцима, продеканица за наставу Медицинског факултета, проф. др Александра Вуксановић-Божарић, казала је да физиотерапеути својим радом „враћају достојанство и квалитет животу“. Поручила им је да треба да буду поносни на установу у којој су стицали и стичу знање, јер је бањско лијечилиште у Игалу „драгуљ Медитерана који на мапи Европе има своје препознатљиво мјесто“.
„Кроз активности студената у осјетљивој епидемиолошкој ситуацији у Црној Гори, тежња Медицинског факултета је промоција и конкурентност са свјетски признатим факултетима, препознатљив идентитет на мапи академске заједнице, уз бенефит друштву у цјелини“, казала је Вуксановић-Божарић и пожељела дипломираним студенткињама и студентима да „пуног срца и с љубављу наставе утабаним стазама хуманости медицинске струке“.
Најновија знања из физикалне медицине и рехабилитације студентима несебично преносе најстручнији кадрови Института.
„Мој савјет вам је да се на овом не задржите, него да улажете у себе и даље, да усвајате нове вјештине и знања и да будете значајни чиниоци у овој заједници. На нама је да створимо услове да ове ваше дипломе и дипломе ваших колега са других факултета буду вриједноване како ваља и како треба у овој држави“, поручио је извршни директор Института, др Саво Марић.
У име дипломираних студентиња и студената присутнима се обратио Јован Ђуришић. Он се захвалио професорима и запосленима на студијском програму Примијењене физиотерапије, на несебичној помоћи, пренијетом знању и савјетима.
„Ми настављамо даље, слиједи нам још много тога. Наставићемо да се трудимо да свакога дана будемо бољи и да свијет око нас чинимо бољим“, закључио је Ђуришић.