grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanična internet prezentacija

Projekat „Co.Co Tour“: Unaprijediti pristupačnost u turizmu za OSI

  • ponedjeljak, 14 decembar 2020 16:25

online-trening-600x330U okviru prekograničnog IPA projekta „Co.Co Tour“ održan je onlajn trening  ,,Pristupačnost u turizmu'', koji je okupio predstavnike državnih  i  lokalnih organa, privrednih subjekata, akademske zajednice i organizacija civilnog društva, saopštavaju iz Kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi, koja je bila jedan od učesnika.

Trening je sprovoden u organizaciji Agencije za lokalnu demokratiju iz Nikšića (ALD), a vodio ga je istaknuti italijanski ekspert za pristupačnost u turizmu Etore Ruđero.
Kako je kazao Ruđero, značaj popularizacije koncepta pristupačnosti u turizmu zasniva se na činjenici da veliki dio turističkog tržišta čine osobe sa privremenim ili trajnim invaliditetom. Potrebno je raditi na podizanju svijesti  o njihovim pravima, a jedan od načina je i povećanje dostupnosti turističkih sadržaja za osobe sa invaliditetom.
Govoreći o izazovima sa kojima se susreću OSI u Crnoj Gori, iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore su istakli da se mora pristupiti stvaranju odgovarajućih uslova koji bi omogućili OSI posjete muzejima, javnim ustanovama i sakralnim objektima.
Tokom treninga, ALD je predstavila Priručnik za pristupačnost u turizmu, koji je pripremila partnerska organizacija na projektu „Magna Grecia Mare“.
Prekogranični IPA projekat „Co.Co Tour“ zasniva se na inovativnom pristupu u oblasti očuvanja i valorizacije kulturno-istorijskog nasljeđa, kao i razvoju turističkih potencijala. Kroz projekta će biti obnovljena i opremljena kuća nobelovca Iva Andrića na Toploj.  Ukupna vrijednost projekat prelazi 1.400.000 eura, a pored Opštine Herceg Novi partneri na projektu su: Albanski razvojni fond, „Magna Grecia Mare“, ALD Nikšić, Opština Himara i Opština Trikaze.