grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanična internet prezentacija

TOHN: Javni poziv za sertifikaciju objekata pogodnih za bicikliste

  • ponedjeljak, 25 januar 2021 12:55

FB5G3584Turistička organizacija Herceg Novi objavila je Javni poziv za sertifikaciju objekata pogodnih za bicikliste - „Bike Friendly Standard“, u  okviru projekta „Biciklističke rute za unaprjeđenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural”.

Projekt „Cycling rural“ putem ovog poziva subvencioniše sertifikaciju za 20 objekata u iznosu od 40% cijene sertifikacije za svaki od 5 Bike Friendly Standarda. Sertifikat će vrijediti do kraja 2023. godine.

Registrovani subjekti se mogu prijaviti unutar neke od sljedećih kategorija Bike Friendly Standarda:
1. BFS za smještajne objekte, namijenjen je za različite kategorije smještaja: smještaj u poljoprivrednom/seoskom gazdinstvu, apartmani, pansioni, kuće za odmor, kampovi, moteli, hoteli i hosteli.
2. BFS za ugostiteljske objekte, u koje spadaju sljedeći ugostiteljski objekti: restorani, kafići, pubovi, poslastičarnice, benzinske stanice, trgovački centri itd.
3. BFS za turističke agencije, a namijenjen je turističkim agencijama, turističkim info centrima itd.
4. BFS za servisne stanice, u šta spadaju: servisi za popravku bicikala, servisi u sklopu trgovina bicikala, trgovačkih centara, auto servisa, servisi poljoprivredne mehanizacije.
5. BFS za javne garaže i parkinge uz prirodne i kulturne atrakcije, pješačke zone, starogradska jezgra, tvrđave itd.

„Bike Friendly“ je opšte poznat sinonim za usluge prilagođene biciklistima. Usluge označene na ovaj način su objekti/servisi/atrakcije, itd. koji zadovoljavaju minimum standarda prilagođenih cikloturistima i njihovim potrebama, tj. subjekti koji su prepoznati po svom trudu da stvore prijatnu atmosferu za cikloturiste.

„Bike Friendly Standard“ je program u okviru kojeg se, za potrebe cikloturizma, daje priznanje i sertifikat pružaocima usluga koji, ispunjavajući uslove, podržavaju biciklističke vožnje, biciklistička putovanja i biciklistička turistička iskustva u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Proces sertifikacije će se sastojati od: prijave zainteresovanih subjekata za sertifikaciju za jednu od gore navedenih kategorija, jedne radionice na području opštine Herceg-Novi, procesa ugovaranja sertifikacije sa subjektima, terenske posjete jedan na jedan na lokacijama subjekata radi pripreme za sertifikaciju, ispunjavanje uslova za dobijanje sertifikata će biti vremenski ograničeno zbog trajanja projekta, posjete nezavisnog evaluatora radi provjere ispunjenja uslova i dodjele sertifikata.

Prijavu je potrebno dostaviti na e-mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Prijave se primaju najkasnije do 10. februara 2021. godine do 15 sati. Broj polaznika radionica je ograničen.

Zainteresovani pravni subjekti sa područja opštine Herceg Novi, prijavne formulare za svaku kategoriju Bike Friendly Standarda mogu naći na sljedećem linku: https://www.hercegnovi.travel/index.php/naslovna/desavanja/153-javni-poziv-za-sertifikaciju-objekata-pogodnih-za-bicikliste-bike-friendly-standard

Više detalja o standardu i procesu sertifikacije, uslovima za svaki standard, cijeni možete saznati na web stranici www.bikefriendlystandard.com

Sve dodatne informacije možete dobiti pozivom na kontakt telefone: +382 67 571 396; +382 69 556 186


Projekat „Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural” sprovodi se u okviru 2. poziva Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014-2020. Projekat je započeo 1. oktobra 2019. godine, a realizacija će trajati 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta iznosi 495.000 eura, od čega Evropska unija finansira 400.000 eura. Partneri projekta su Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za evropske integracije kao nosilac projekta, gradovi Široki Brijeg i Ljubuški, općine Posušje i Grude i Turistička organizacija Herceg Novi.