EYCA2023

Општина Херцег-Нови и Секретаријат за културу и образовање позивају све младе људе старосне доби 18-25 година да се пријаве на отворени позив за пријаву учесника/ца III међународног EYCA Educo camp-a. Овај догађај ће окупити 30 младих људи из Црне Горе и региона, у периоду од 12. до 15. августа у Мојковцу (Имање Ракочевић). Намијењен је младима који желе да сазнају више о медијској и финансијској писмености, стратешком планирању, омладинском предузетништву, дигиталним алатима и маркетингу.

Поред планираних радионица, првог дана биће организован и традиционални панел на тему „Међународни дан младих: Млади, да ли се чујемо?“, у оквиру ког ће учешће узети представници Министарства спорта и младих и других домаћих и међународних организација са сједиштем у Црној Гори, као и истакнути омладински активисти из Црне Горе и региона.

Тродневни едукативни семинар, којим се обиљежава 12. август, Међународни дан младих и Европска година вјештина, организује пројектни тим НВО Центар за омладинску едукацију, уз финансијску подршку Делегације Европске уније у Црној Гори, НЛБ Банке АД Подгорица и Mastercarda.

Заинтересовани се могу пријавити до 31. Јула у 16h, попуњавањем једноставног формулара на линку: https://forms.gle/m3ZdhAhsdho23axF7, а селекција ће бити направљена на основу мотивационих писама пријављених. Све логистичке трошкове догађаја (превоз, исхрана и смјештај) сносе организатори.

„Вјерујем да је „ЕYЦА Едуцо Camp“, који Европска Унија подржава већ трећу годину, одлична прилика да се млади из Црне Горе и Западног Балкана укључе, науче нове ствари и забаве се. Желимо омогућити младим људима широм Европе да развију свој пуни потенцијал и обогате наш заједнички грађански простор. Они су носиоци промјена и наши најбољи иноватори, без обзира да ли долазе из држава чланица или земаља проширења, они су будућност Европе“ - поручила је Оана Кристина Попа, амбасадорка Делегације Европске уније у Црној Гори.

„Позивамо све младе да се пријаве и дио љета искористе за стицање нових знања, искуства и познанстава. Поред одличних предавача који ће на забаван и интерактиван начин разговарати са изабраним учесницима кампа, у поподневним сатима их очекују бројне интересантне активности, као што су филмске пројекције, спорт, друштвене игре и извиђачке туре.“ - рекла је Наталија Бошковић, пројектна менаџерка у НВО Центар за омладинску едукацију.

Европска омладинска картица (EYCA) је једина званична и бесплатна бенефит картица, подржана од стране Министарства спорта и младих, која у Црној Гори омогућава свим црногорским грађанима и грађанкама узраста 13-29 година да користе преко 250 попуста у нашој земљи и преко 70 хиљада попуста у читавој Европи.

Значај пројекта и позитивни ефекти на квалитет живота младих људи су препознати кроз различита стратешка документа, као што су Средњорочни програм рада Владе Црне Горе (2022-2024) и Програм оснаживања Европске омладинске картице (2022-2024), а до сада је картицу имало прилику да користи више од 40.000 младих широм Црне Горе.

Пројекат Европске омладинске картице (EYCA) у Црној Гори спроводи НВО Центар за омладинску едукацију, уз подршку и покровитељство Министарства спорта и младих у име Владе Црне Горе.