grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Општински тим: Препоруке за станаре зграда у циљу спрјечевања ширења коронавируса

naslovna2303Општински тим за заштиту и спасавање је у циљу заштите грађана и спрјечавања ширења коронавируса (CoVID-19) донио низ препорука за поступање станара и скупштина станара стамбених зграда на територији града.

sneakers

"Позивамо грађане да се придржавају наредби и препорука које су дате од стране Министарства здравља и Института за јавно здравље у циљу заштите јавног здравља и спрјечавања ширења инфекције изазване коронавирусом (ЦоВИД-19). Од понашања сваког појединца зависи колико ћемо сви заједно помоћи здравственим радницима и систему да се избори са овим изазовом за наше породице, заједнице и цијело друштво", стоји у обавјештењу.

Ево шта су најбитније препоруке:
• Остани дома - останите у својим становима, све послове које можете обавите из сигурности дома. Останком код куће доприносимо смањењу ризика да заразимо себе и своје најближе.
• Посебан апел да грађани старији од 65 година не напуштају своје станове. За њих то могу учини млађи чланови домаћинства, добре комшије или волонтери Општине и Црвеног крста, којима се можете обратити позивом на бројеве телефона 031-327-320, 067-419-735 и 067-317-333, у термину од 07 до 18 часова.
• Одржавајте социјалну дистанцу - то подразумијева дистанцу од 2 метра између вас и особе са којом сте у директном контакту.
• Водите рачуна о хигијени руку и простора у којем боравите - што ћешће перите руке и дезинфикујте површине средствима на бази алкохола. Избјегавајте додиривање очију, носа и уста.
• Дезинфикујте улазе, степеништа и лифтове - препоручује се да то урадите средствима на бази хлора, на примјер раствор можете направити тако што у 2 литра воде сипате 1 чеп доместоса или другог средства (аце, варакина) према упутству произвођача. Истим раствором можете натопити и отираче на улазима у станове.

Препорука је да се дезинфекција обавља свакодневно, те да се води евиденција о датуму, времену чишћења и особи која је чистила, а распоред послова да организује скупштина станара.
Скупштинама станара које имају уговор са фирмама за одржавање зграда препоручује се да их чешће ангажују ради дезинфекције улаза, стубишта и лифтова.
• Понашање у лифту - дугмад притискати марамицом или убрусом. Марамице одбаците у канту за отпатке са поклопцем и оперите или дезинфикујте руке.
• Бринимо о другима - моле се предсједници скупштина станара или друга одговорна лица да сачине списак старијих станара и оних са нарушеним здрављем којима је потребна достава намирница, лијекова и других потрепштина. Тај списак потребно је у електронској форми доставити Секретаријату за комуналне дјелатности, екологију и енергетску ефикасност на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
• Напомињу се сви којима је одређена мјера самоизолације да се придржавају издатих рјешења јер непоштовање истих подлијеже кривичној одговорности.
"Будимо одговорни, савјесни, сложни и солидарни", поручују на крају из Општинског тима за заштиту и спасавање.