grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Засиједао Општински тим за заштиту и спашавање: Ригорозније мјере и контрола поштовања наредби и препорука

00timohnУ Великој сали Скупштине општине Херцег Нови данас је одржан састанак Општинског тима за заштиту и спашавање, којим је предсједавао предсједник Стеван Катић. Закључено је да је по свим тачкама са прошлог састанка реаговано, а одређене су и нове мјере и одлуке за поступање грађана и предузећа чији је оснивач Општина, као и привредних субјеката у нашем граду.

sneakers

Епидемиолошкиња Дома здравља др Стефа Глушац информисала је да је у Херцег Новом 400 особа у самоизолацији и под санитарним надзором, од којих је 15 имало контакта са потврђеним позитивним случајевима. За сада је, што се Херцег Новог тиче,  потврђено 5 случајева заразе коронавирусом, од којих је један наш суграђанин, на жалост, преминуо.
Како је на састанку речено, Дом здравља је је комплетно са свим амбулантама дезинфикован, а 2 љекара и 6 техничара су тренутно под мјерама самоизолације, и сви су без здравствених тегоба.
Одређена је екипа Дома здравља која ће једном дневно обилазити све грађане који се налазе у карантину у хотелу Лигхтхоусе, како би пружили здравствену његу за све могуће проблеме који нису сумња на појаву коронавируса. О здрављу смјештених у И фази Института „др Симо Милошевић“ брину се запослени те установе. Све путнике смјештене у карантинима, који имају симптоме који би могли указивати на коронавирус, третираће Епидемиолошка служба Дома здравља.
Црвени крст Херцег Нови је у сарадњи са општинским волонтерима одредио групу од 4 особе које ће у дневним смјенама помагати Војсци Црне Горе и смјештенима у карантину у хотелу Лигхтхоусе, у погледу доставе хране, намирница и основних потрепштина. Ради се о броју волонтера коју та организација, у сарадњи са општинским волонтерима, може да одреди за ове потребе у овом тренутку.
Глушац је додала да се стање у оба карантина под контролом.
Санитарни иснпектор Кармела Мујичић извијестила је да су од 24.03. на снази посебне мјере под којима држављани Црне Горе могу да се врате у државу путничким возилом, са специјалним одобрењем НКТ. За све те особе се одређује смјештај у неки од карантина, за разлику од досадашње праксе, односно мјера самоизолације. Возачи камиона, којима је дозвољено обављање посла, када не возе треба да поштују мјере самоизолације.
Начелник херцегновског Центра безбједности Горан Банићевић информисао је да је до сада поднешено 9 кривичних пријава, због кршења мјера самоизолације, рада угоститељских објеката и вожње са више од двије особе у возилу.
Представница Црвеног крста Милена Шћекић је информисала да за сада има 30 волонтера на територији нашег града, те да нема потребе да додатним бројем, али да ће обавијештавати јавност ако се ситуација буде мијењала. Од понедељка до сриједе било је 47 позива за подршку старијим и немоћним лицима, да им се од њихових средства обезбиједе намирнице и љекови. Такође, из Црвеног крста су додали да су у сарадњи са НВО „Хелп“ и „Млади Роми“ подијелили хуманитарну помоћ за 12 лица.
Узимајући у обзир да су на националном нивоу донијете одлуке о престанку градског, приградског и међуградског превоза, на састанку Општинског тима за заштиту и спашавање одлучено је да ће бити обављени разговори са НКТ, како би се грађанима Луштице обезбиједио пролаз до апотека, амбуланти и прехрамбених продавница у Тивту.
Закључци:
1.    Општински тим за заштиту и спашавање донио је забрану одлазака и окупљања у парковима, теретанама на отвореном и дјечијим игралиштима. Забрана ће важити и за зелеђе и излетишта. Припадници Центра безбједности и Службе комуналне полиције и инспекцијског надзора убудуће ригорозније контролисати и упозоравати грађане који су у самоизолацији, или на мјестима наведеним у овој забрани.
2.    Општински тим за заштиту и спашавање налаже великим трговинским ланицма да сваког дана, након радног времена изврше дезинфекцију комплетног спољашњег простора испред улаза својих објекта, у складу са правилима. Биће провјерени сви наводи о начинима распореда рада у трговинским објектима, у сарадњи са Инспекцијом рада Црне Горе.
3.    Општински тим за заштиту и спашавање налаже свим грађанима да се строго придржавају времена за одлагање отпада, у периоду од 21h до 7h. Такође, кабасти отпад сви грађани морају оставити на мјесту настајанка, како не би долазило до оптерећивања служби које раде у ванредним околностима.
4.    Општина је опредијелила интервентну финансијску уплату ка Црвеном крсту, у вредности од 3000 еура, која ће бити искориштена за куповину пакета помоћи социјално угроженим категоријама становништва. Општински тим за заштиту и спашавање позива све привреднике, предузећа и установе, да помогну уплатама на жиро рачун општинске организације Црвеног крста Херцег Нови  510-4621-48 ЦКБ, како би се са једног мјеста помоћ дистрибуирала онима којима је то најпотребније.
5.    Општински тим за заштиту и спашавање препоручује свим старијим особама од 65 година да никако не напуштају своје домове, а онима којима је неопходна достава намирница, да своје потребе искажу на телефонски број Црвеног крста 327 320, у периоду од 9h до 17h.
6.    Служба комуналне полиције и инспекцијског надзора обићи ће објекте који обављају доставу брзе хране, пекаре и посластичарнице, како би утврдили да ли запослени носе сву потребну заштитну опрему. Испред угоститељских објеката који пружају услуге доставе поставиће се обавјештење о забрани задржавања и конзумацији хране у непосредној близини објекта.
7.    Општински тим донио је препоруку да информације о тренутној здравственој ситуацији и остале информације од значаја, а везано за КОВИД19 инфекцију, јавност и медији добијају од Комуникационог тима Општине.