grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Реконструисана Кућа Ива Андрића проширује туристичку понуду Херцег Новог

Eko KIA NSLЕко музеј-кућа Нобеловца Ива Андрића убрзо ће постати дио туристичке понуде нашег града.

У сарадњи са тур-оператером “Trend Travel” из Херцег Новог, Агенција за локалну демократију је креирала туристички пакет, двосатну шетачку туру са фокусом на развијени модел еко-музеја и музеја заједнице, у оквиру Co.Co. Tour пројекта. Свечано отварање Куће Ива Андрића заказано је 31. март.
Како наводе из Агенције за локалну демократију, тура почиње од Куће Ива Андрића, гдје ће посјетиоци моћи да виде сталну поставку везану за живот Нобеловца у Херцег Новом, али и преко електронског паметног тотема да се упознају са осталим тачкама екомузеја/музеја заједнице, као и еко-музејима у медитеранској мрежи екомузеја. Поменуте тачке представљају културно-историјско, природно, материјално и нематеријално насљеђе.
-Магија Херцег Новог која је привукла познатог писца и његову супругу, али и многе друге умјетнике и кретивне људе попут Зука Џумхура, Бранка Ћопића, Михаила Лалића, Петра Лубарду, Воја Станића, и даље наставља да инспирише становнике Херцег Новог да стварају за заједницу и посјетиоце. Много културних слојева, видљивих у архитектури града, богата и живописна природа и вегетација, море и планине, очигледно на неки начин подстичу активности становника овог града, подстичу их да стварају, сликају, пишу, кувају, баве се спортом и оживљавају старе занате , наводе у Агенцији за локалну демократију, уз напомену да ће овај туристички пакет бити доступан као двосатна шетачка тура и биће промовисан путем друштвених мрежа и онлине туристичких сајмова током важења епидемиоолошких мјера, а у будућности ће се наћи у мрежи понуде туристичких под-понуђача.
Пакет је настао у оквиру Co.Co. Tour пројекта финансираног од стране Европске уније кроз Инструмент пред-приступне помоћи (IPA II) и кофинанисраног од Министарства јавне управе, дигиталног друштва и медија.