grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Реис Исламске заједнице у Црној Гори Рифат Фејзић: Муслимани у Херцег Новом имају предсједника Општине који брине о сваком грађанину

nsl010421Реис Исламске заједнице у Црној Гори Рифат Фејзић и херцегновски имам Хусеин еф. Хоџић посјетили су данас Општину Херцег Нови, гдје су са предсједником Стеваном Катићем и сарадницима разговарали о досадашњој успјешној сарадњи, чији ће се наставак у наредном периоду, између осталог, огледати и у помоћи на реконструкцији зграде Џемалата на Топлој.

Помоћ, коју ће заједнички пружити Општина Херцег Нови и Министарство просвјете, науке, културе и спорта, састојаће се у санацији оштећене фасаде, занатско-браварским радовима на фасадним отворима и огради, столарским радовима, санацији подзида и ходне површине улазног платоа, те санацији ентеријера. Полазећи од значаја који има ИЗ у Црној Гори, посебно потребу Општине Херцег Нови да допринесе једнокости свих грађана у остваривању права и очувању културне баштине свих вјерских заједница, овај пројекат има карактер посебног значаја за црногорску културу.

Како је након састанка истакао предсједник Катић, локална самоуправа и Исламска заједница су и у претходом периоду имали добар и коректан однос на локалном и државном нивоу, посебно похваливши сарадњу са херцегновским имамом Хусеином еф. Хоџићем. Предсједник је нагласио да су до сада заједничким снагама предузети кораци у рјешавању проблема са којима се суочава та вјерска заједница у Херцег Новом.
Један такав примјер је и реконструкција објекта на Топлој, преко пута Музеја „Његошева школа“, у чему ће помоћ имати од Општине Херцег Нови и Министарства просвјете, науке, културе и спорта, потврдио је предсједник Катић. Друго питање које је било предмет састанака је недостатак гробних мјеста за вјернике Исламске заједнице.
-Недостатак гробних мјеста је свакако велики проблем за читав град, па ћемо то питање у наредном периоду рјешавати на генералном нивоу, у виду новог градског гробља за све грађане, са посебним дијелом за вјернике Исламске заједнице, закључио је Катић.
Реис Исламске заједнице у Црној Гори Рифат Фејзић захвалио се предсједнику Катићу на показаном разумијевању, не само данас, већ и много раније по питању изградње објекта у Кумбору.
-Општина Херцег Нови нам никада није била сметња и препрека да дођемо до тог објекта. Данас сам дошао, прије свега, да се предсједнику Катићу захвалим на томе, а он нас је дочекао новом помоћу у реконструкцији и опремању објекта на Топлој. Мислим да муслимани у Херцег Новом имају предсједника који води бригу о сваком свом грађанину, што ме јако радује, казао је Фејзић након састанка.
-Прича коју смо сви заједно данас имали даје снагу да вјерујемо да је руководство ове општине у потпуности спремно на добру комуникацију и сарадњу са Исламском заједницом, закључио је Фејзић, који је данашњу посјету нашем граду искористио да обиђе и друге објекте ИЗ у Боки которској.
Састанку су присуствовали и потпредсједница Весна Самарџић, менаџер Општине Драган Шимрак, Главни администратор Ненад Ђорђевић и Савјетник предсједника за међународне односе Јован Суботић.