grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Ромска застава на згради Општине поводом Међународног дана Рома: Херцег Нови поуздан партнер у унапријеђењу положаја ромске заједнице

01romflagПоводом Међународног дана Рома данас је на згради Општине Херцег Нови, уз државну и градску, истакнута и ромска застава.

Истакнута застава симбол је поштовања ромске традиције и културе, а уједно и посвећености локалне управе у настојању да буде унапријеђен положај Рома у нашем друштву.
Дан прославе ромске културе и подизања свијести о проблемима са којима се суочава највећа етничка мањина у Европи честитао је свим Ромкињама и Ромима предсједник Стеван Катић, у своје лично и име Општине Херцег Нови.
“Овај датум је повод да још једном пошаљемо снажну поруку да само заједничким дјеловањем свих друштвених чинилаца може доћи до озбиљних промјена које ће ромској заједници донијети потпуну једнакост и инклузију.
Херцег Нови са поносом може да каже да представља дугогодишњег поузданог партнера ромске заједнице у нашем граду, и то кроз подршку пројектима и иницијативама за рјешавање проблема становања, образовања, личне документације и унапређења приступа запошљавању.
Желим да данас упутим ријечи захвалности невладиној организацији “МладиРоми” из ХерцегНовог, која је озбиљан, одговоран и проактиван чинилац у нашој локалној заједници. Као такви, они су снажна веза локалне управе са припадницима ромске популације, освјетљавају проблеме, нуде могућа рјешења и значајно доприносе побољшању положаја Ромкиња и Рома у граду.
Интерес свих нас је да свако ромско дијете буде обухваћено предшколским и основним образовањем, да све већи број њих настави школовање уписом на високе школе и факултете, да сви припадници ромске заједнице имају загарантована темељна права и једнаке шансе, као и да буде ојачано њихово учешће у јавном животу. Такође, важно је да се заједно боримо против бројних стереотипа и предрасуда према ромској заједници. Остварење ових циљева је наша жеља свим Ромкињама и Ромима на данашњи дан,” поручује Катић.
Ромска застава истакнута је на згради Општине Херцег Нови на позив и у сарадњи са Програмском канцеларијом Савјета Европе. Имајући у виду да се, поред Међународног дана Рома, овог 08. априла обиљежава и 50 година од Првог свјетског конгреса Рома одржаног од 7. до 12. априла 1971. године, у Орингтону, Уједињено Краљевство, ромска застава биће истакнута до 12. априла.