grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Обиљежено 80 година од погибије народних хероја Спасића и Машере

NSL170421Полагањем вијенаца на градском гробљу на Савини данас је обиљежено 80 година од погибије народних хероја Милана Спасића и Сергеја Машере.

Вијенце су положили предсједник Скупштине општине Херцег Нови Никола Самарџић, потпредсједница Општине Весна Самарџић, Мирко Џуовић испред херцегновског Удружења бораца НОР-а, Оливера Доклестић испред СПКД „Просвјета“, секретар Слободан Стојановић и Петар Уљаревић, предсједник которске Организације бораца НОР-а 1941-1945.

17042101

Када је у априлу 1941. године избио рат Спасић и Машера су служили у Боки которској, на југословенском разарачу “Загреб”. Италијани су 17. априла ушли у залив и тада је наређено је да бродови буду напуштени. Спасић и Машера одлучују се за херојски чин пркоса и протеста против фашистичке окупације и слома Југославије – изазвавши експлозију која је уништила брод и њих одвела у смрт.
Слобо Новаковић из Удружења бораца НОР-а Херцег Нови подсјетио је на више историјских чињеница и на херојски подвиг Спасића и Машере, уз осврт на контекст и вријеме ових дешавања. Доклестић је истакла да је након 80 година дошло вријеме да се на овим просторима измире идеологије, „да почнемо да вриједнујемо све оно што је заиста историјски вриједно и ваљано и ове јунаке славимо док је и нас“.
-Научимо да живимо за вјечност, а живјети за вјечност значи заборавити на мржњу оног поред нас, на нетрпељивости, живјети за велике ствари и велике идеале, живјети за живот послије живота. На тај начин ћемо заправо најбоље схватити колико је важан сваки тренутак живота који овдје проведемо, а важно га је провести часно и достојанствено, како према себи, тако и према свом окружењу, казала је Долестић и додала да се нада да ће млади људи на овим просторима научити да поштују прошлост и хероје попут Спасића и Машере, и да им то буде линија водиља за будућа устројства и поштовање свих нас на овим просторима.

1704210202Милан Спасић рођен је 1909. године у Београду, а Сергеј Машера 1912. године у Горици. Спасић је сахрањен на Савини, а Машера у Словенији. Проглашени су за народне хероје 1973. године и били једини који су због дјела учињеног у Краљевској војсци Југославије, проглашени народним херојима социјалистичке Југославије. У нашем граду, на Савини једна улица носи њихово име.