logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

04.04. - АДП-Зид о праву на адекватно становање у Херцег Новом

  • понедјељак, 01 април 2019 10:48

Асоцијација за демократски просперитет–Зид ће у четвртак. 04. априла, са почетком у 12 часова, одржати радионицу на тему „Право на адекватно становање: Како стратешки до одрживог локалног плана становања?“, у Великој сали Скупштине општине Херцег Нови. Радионица ће бити одржана у сарадњи са Секретаријатом за локалну самоуправу Општине Херцег Нови.

Како наводе из АДП–Зид, тема права на адекватно становање је до сад недовољно истражена и заступљена тема у Црној Гори, иако је једна од кључних елемената осигуравања опстанке једне заједнице. С обзиром на непостојање термина „адекватно становање“ у правном систему Црне Горе, ово право се често мијеша или постовјећује са социјалним становањем, иако је разлика у томе што је адекватно становање свеобухватно и сматра се једним од основних људских права. Из тог разлога се и осјетила потреба за ближим дефинисањем овог термина и покретањем приче о адекватном становању у нашој земљи.
На скупу ће бити представљена Ситуациона анализа становања у Црној Гори, коју је АДП-Зид припремио у сарадњи с експертима за становање и правне послове. У анализи су садржани општи налази тренутног стања стамбене политике у Црној Гори, као и препоруке за унапријеђење политике становања. Биће објашњене норме и принципи права на адекватно становање, потреба за норматизовањем и отворити тема о важности становања као дијела система социјалне мреже, неопходног за одржавање живота у мањим и удаљеним заједницама. Расправљаће се о потреби за израдом локалних планова за адекватно становање, као и потреби за измјеном Одлуке о обезбјеђивању алтернативном смјештају, која мора бити прилагођена праву на адекватно становање и бити дугорочно рјешење, не само као дио процеса легализације неформалних објеката.
Скуп ће бити форум за размјену мишљења и погледа на будуће уређење стамбене политике, посебно око улоге локалних самоуправа у процесу креирања и спровођења стамбене политике.
Присутнима ће се обратити представници СОХН и АДП-Зид, о основним налазима Ситуационе анализе становања у Црној Гори говориће Василије Кривокапић, о изазовима стамбене политике и препорукама Ситуационе анализе становања ће говорити њен аутор Андреј Миловић, о алтернативном смештају и адекватном становању говориће Игор Милошевић, који ће бити и модератор на тему “Како на стратешки начин доћи до локалног плана адекватног становања?”.