grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Изложба „Великани базена“ на Шкверу до 13. августа

velikanibazena2019Изложба „Великани базена“ отворена је синоћ на Шкверу, на платоу код споменика оснивачу града Твртку I Котроманићу. Изложба приказује најљепше моменте сусрета воде и лопте, осмишљена је од стране мађарског Музеја олимпизма и спорта, а у Херцег Нови је стигла као дио манифестације Недеље мађарске културе у Црној Гори.

adidas superstar damen glitzer silber

Сцене илустроване бројним фотографијама говоре о историји ватерпола, првим међунардоним утакмицама, уз подсјећање на асове мађарских и југословенких тимова, истакао је амбасадор Мађарске у Црној Гори, Њ.Е. господин Јожеф Неђеши обраћајући се љубитељима ватерполо спорта, спортским радницима, спортистима, туристима и Новљанима.
-Наш најважнији циљ је да црногорским грађанима представимо културне вриједности Мађарске и мађарских умјетника, јер смо увјерени да се билатерални однос наше двије државе не састоји само од најчешће спомињане политичке и економске сарадње. Зато требамо ставити нагласак на развијање односа у другим областима, међу којима се култура свакако налази на истакнутом мјесту, казао је амбасадор Неђеши, и додао да ће манифестација „Недеља мађарске културе“ трајати до краја септембра, у оквиру које ће бити одржана 24 програма у више црногорских градова, а учествоваће многи мађарски музичари, плесачи и други умјетници.
Амбасадор Неђеши се захвалио и Општини Херцег Нови, без чије подршке Амбасада не би могла организовати изложбу и програме који ће услиједити у наредном периоду.
Како је казао предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, Шквер је увијек био мјесто на којем су одрастали и окупљали се великани базена.
-Херцег Нови је град ватерпола, који је дао бројне врхунске спортисте и олимпијце, у којем већ скоро стотину година успјехе ниже клуб Јадран, окосница ватерполо спорта у Црној Гори. Изложбом славимо ватерполо као снажну везу између наше двије земље. Овај спорт је приближио и спријатељио институције, клубове и, што је најважније, људе, казао је Катић.
Он је истакао и да је Херцег Нови град у којем послује једна од највећих мађарских компанија у Црној Гори, хотел „Сун Ресорт“. Осим тога, први хотел у нашем граду, који се сматра зачетником туризма на овом дијелу Јадрана, саградио је и отворио потомак угледне и имућне мађарске породице, др Антал Мађар.
-Наше везе су многоструке, сежу далеко, и вјерујемо да ће трајати дуго, закључио је предсједник Катић.
Изложба „Великани базена“ трајаће до 13. августа, а многобројна културна дешавања, у оквиру Недеља мађарске културе у нашој земљи, одржавају се под покровитељством Министарства вањских послова и трговине Мађарске и Амбасаде Мађарске у Црној Гори. Организатор изложбе на Шкверу је Амбасада Мађарске у Црној Гори, уз подршку Општине Херцег Нови.


Фото: Звездана Кујовић