grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Обиљежено „16 дана активизма против насиља над женама“

03122019nasКрајем прошле седмице Секретаријат за друштвене дјелатности и спорт је заједно са чланицама Радне групе за израду Локалног акционог плана за постизање родне равноправности др Стефом Глушац и Миртом Гржанић, и у сарадњи са ЈЗУ Дом здравља Херцег-Нови, организовао предавање на тему „Здрави стилови живота“, у оквиру кампање „16 дана активизма против насиља над женама“.

Предавање је водила др Глушац, епидемиолошкиња из Центра за превенцију при ДЗ Херцег Нови, а одржано је за ученике/це IX разреда ОШ „ Орјенски батаљон“ у Бијелој.

У име Секретаријата за друштвене дјелатности и спорт Општине Херцег Нови присутнима се обратила самостална савјетница за људска права Бранка Грубор Божовић, представљајући досадашње активности на овом пољу.

Секретаријат за друштвене дјелатности и спорт у оквиру својих надлежности редовно обиљежава кампању „16 дана активизма против насиља насиља над женама“ почев од 2007. године. Прошле године организована је дебата са дебатним клубом СМШ „ Иван Горан Ковачић“, уз присуство тридесетак ученика/ца.

-Ово предавање о насиљу је један од стратешких циљева нашег Локалног плана за постизање родне равноправности, односно, како спровести активности у образовним институцијама којима се промовише родна равноправност. Друштво може напредовати само ако се жене и мушкарци, дјевојчице и дјечаци, третирају равноправно и уз међусобно уважавање, поручила је ?%3рубор Божовић.

Здрави стилови живота увелико утичу на очување и заштиту здравља младих , односно умањења ризика за настанак бројних болести. Циљ предавања је био указати и на важност промоције здравих стилова живота као регуларног начина живљења и здравијег одрастања младих генерација.