grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Фудбалски клуб Игало обиљежио 90 година постојања: Будућност ће обиљежити изградња новог стадиона

  • сриједа, 18 децембар 2019 12:33

NAs18122019bbbСвечаном академијом у Дворани Парк Фудбалски клуб Игало обиљежио је 90 година постојања. Програмом је оживљено сјећање на дугу историју клуба који је зачетник фудбалске традиције у Игалу, уручене су плакете и захвалнице заслужним колективима и појединцима, најављен велики пројекат за будућност – изградња фудбалског стадиона у Игалу.

Поред спортиста, спортских радника, управе, пријатеља и спонзора клуба, свечаности су присуствовали предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић са сарадницима, предсједник Фудбалског савеза Црне Горе Дејан Савићевић и генерални секретар Фудбалског савеза Момир Ђурђевац, као и Милан Раичковић, генерални секретар Удружења клубова Фудбалског савеза Црне Горе – Југ.

„Општина Херцег Нови са поносом истиче да је оснивач Фудбалског клуба Игало, колектива који и данас, 90 година касније, значајно доприноси његовању спортског духа у граду олимпијаца. Фудбалски клуб Игало је годинама дом за многе младе Новљане. На терену Солила стотине младића научиле су, не само како контролисати лопту и надмудрити противника, већ и како поштовати ривале, шта је фер плеј и зашто је важно да будеш честит и племенит. Сва љубав Херцег Новог и ове регије према фудбалу сливала се на стадион уз ушће Суторине“, казао је предсједник Општине Стеван Катић.

Истакавши да је Фудбалски клуб Игало синоним за фудбал у Херцег Новом, те да је %D?војим дјеловањем допринио и развоју спортског туризма, Катић је поручио да ће Општина наставити да подржава рад овог спортског колектива.

„У клубу имамо младу управу намјерену да ради на унапређењу услова, афирмацији спортиста, да обезбиједи финансијску стабилност и виталност. Желимо да Игало буде колектив који је у сваком смислу достојан своје традиције, да остваримо визију и 2029. године вијек постојања нашег фудбалског клуба славимо на новом стадиону, изграђеном по свим европским стандардима“, закључио је предсједник Општине и захвалио се се свима који су од 1929. године до данас своје знање, умијеће и љубав уградили у развој Фудбалског клуба Игало.

Предсједник Фудбалског савеза Црне Горе Дејан Савићевић је приликом преузимања плакете за изузетан допринос и подршку у развоју Фудбалског клуба Игало честитао важан јубилеј и поручио да се нада повратку клуба у више рангове такмичења.

„Надам да ће се већ следеће године Игало вратити тамо гдје му је мјесто, а зашто не и да у неком наредном периоду буде прволигаш, јер су одређени клубови показали да и са мањим ресурсима и капацитетима могу да буду прволигаши. Оно што ме највише радује је што сам пред ову академију добио информацију да постоји иницијатива Општине и клуба за прављење стадиона и пратећих помоћних терена. Са овог мјеста желим да кажем да ће Фудбалски савез дати пуну подршку за реализацију тога пројекта јер за сваки спорт, а нарочито фудбал, најважнија је инфраструктура“, казао је Савићевић.

Плакету захвалности је предсједник клуба Дејан Кулиновић уручио и Општини Херцег Нови, Удружењу клубова Фудбалског савеза Црне Горе – Југ и некадашњем играчу, а сада спонзору клуба Стефану Вукићевићу.

Представљено идејно рјешење новог стадиона у Игалу

„Фудбалска будућност Игала наставиће се на фудбалском комплексу од око 70.000 квадрата у Игалу“, најавио је током свог обраћања Стефан Вукићевић.

Он је представио урађено идејно рјешење, према којем ће главни стадион имати капацитет од 2.200 сједећих мјеста и испуњаваће УЕФА 2 категорију стандарда, што значи да ће бити довољан за одигравање утакмица претквалификација Лиге шампиона, првог и другог кола квалификација Лиге Европе, као и званичних утакмица репрезентације млађих категорија.

У склопу комплекса планирана су три помоћна терена, као и један терен мањих димензија за најлмађе категорије, а на јужној страни планиране су смјештајне јединице за играче и остало особље.

„Није потребно посебно представљати бенефите које ће Фудбалски клуб Игало заједно са градом и државом имати када се овај пројекат оствари, а управо здравом сарадњом Општине Херцег Нови, државе Црне Горе и Фудбалског Савеза Црне Горе овај пројекат је и више него изводљив. Клуб Игало постаће регионални фудбалски центар, расадник талената са стабилним финансијама, док ће туризам у нашем граду попримити нову димензију“, поручио је Вукићевић, након чега су присутни имали прилику да погледају 3Д презентацију идејног рјешења стадиона.

Кулиновић: Клуб који је фудбалом ујединио мјештане

О Игалу некад и сад, о шарму прохујалих времена, актерима догађаја који су обиљежили рад, о наслијеђу клуба са Солила говорио је предсједник Фудбалског клуба Игало Дејан Кулиновић.

Он је изразио задовољство што девету деценију Фудбалски клуб Игало обиљежава у друштву фудбалера који су стварали историју клуба, са гостима из других спортских колектива Херцег Новог и шире.

„Фудбалски клуб Игало је био магнет који је привукао и ујединио око фудбалске игре већину становника Игала, касније и Херцег Новог, премошћавајући све разлике“, казао је Кулиновић.

Подсјетио је на почетке фудбала у Игалу, када су се младићи окупљали око фудбалске лопте ради забаве и разбрибриге. Како је казао, управа настоји да отргне од заборава причу о историји клуба, па су издате књиге чији су аутори покојни Борис Дабовић и Недељко Кочетановић. Иако постоји проблем због недостатка документације, ове монографије, али и оне које ће у будућности бити издате, представљају достојно свједочанство о традицији Фудбалског клуба Игало.

Кулиновић је подсјетио на значајне личности и догађаје, резултате клуба, гостовања и турнире, међу којима се издваја Турнир Мимозе. Истичући васпитну улогу, рекао је да је за 90 година кроз клуб на Солилима прошла армија од око двије до три хиљаде младих.

„Може се извући закључак да је фудбал у Игалу имао великих успјеха и поприличних падова, али је врло снажно обиљежио своје трајање и данас је без обзира на такмичарски ранг незаобилазни дио историје бокељског и црногорског фудбала“, поручио је Кулиновић.

Као закључак, прочитао је ријечи личне захвалности некадашњих и садашњих чланова Фудбалском клубу Игало: „Хвала ти за све лијепе и сретне тренутке. Хвала ти за непроспаване ноћи јер је то оно што чини један клуб великим. Желимо ти да стоти рођендан дочекаш у највећем сјају и обвећавамо да ћемо се потрудити да тако и буде. Надамо се да ћеш и даље остати, уз остале спортске клубове у граду, звијезда водиља нашој омладини, у никад тежим временима за одрастање. Вама који у будућности будете носили боје овог клуба желимо да поручимо да будете свјесни чији грб носите и без обзира на резултате мислим да је једина жеља овог деведесетогодишњака да постанете часни и племенити људи“.

Академија је започела минутом ћутања у знак поштовања свим преминулим играчима и члановима колектива који су дали су важан допринос раду Фудбалског клуба Игало.

Приказан је кратак документарни филм о 90 година постојања клуба, урађен у продукцији Радио телевизије Херцег Нови, а који потписује новинар Дејан Бијелић.

Уручене су и захвалнице спонзорима без чије подршке не би били могући квалитетан рад и унапређење дјеловања клуба: Туристичка организација Херцег Нови, Водовод и канализација Херцег Нови, Факултет за менаџмент Херцег Нови, хотели Олимпија, Lighthouse и Capri, кладионице Лоб и Премиер, туристичка агенција Trend Travel, Art Print, Rent-a-car Ella, Mil-Mont, Оков, дисконт пића Коала, Кинеска робна кућа, Шеки Наутилус, Al Posto Giusto, ресторан Castel Никшић, ресторан Castel Херцег Нови, коноба Ферал, Caffe Парк Игало, Beach Bar Peoples, Бристол Игало и Бифе Београд.

Честитку упутио и Драган Џајић

Изненађење које је управа припремила за учеснике академије била је видео честитка чувеног југословенског фудбалера Драгана Џајића:„Желим да честитам Фудбалском клубу Игало 90 година од оснивања. Желим им у наредном периоду добре резултате, а у догледно вријеме да буду чланови у неком вишем рангу. Јако волим тај крај, често само долазио и са Црвеном Звездом, и надам се да ће мој следећи долазак у Игало и Херцег Нови бити обиљежен и успјесима Игала, да ће Игало постати члан у првом реду Друге лиге, а касније му желим да напредује и постане стални члан Прве црногорске лиге“.

ФОТО: Звездана Кујовић