grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Спортски програм 52. Празника мимозе отпочео протеклог викенда 47. Купом Мимозе у једрењу и 7. Међународним меморијалним турниром “Ђорђе Коњевић”

  • понедјељак, 08 фебруар 2021 10:54

praznikNSL08Предсједник Скупштине општине Херцег Нови Никола Самарџић званично је јуче отворио 7. Међународни меморијални турнир “Ђорђе Коњевић”, на којем је учествовало 43 такмичара из Црне Горе, Босне и Херцеговине и Украјине.

Уз подршку спортистима и спортским клубовима, Самарџић је истакао улогу чувара шаховске традиције и носиоца овог спорта у нашем граду коју има шаховски клуб “Херцег Нови 1949”, уз констатацију да овај меморијал само потврђује да шах живи у граду мимозе.
Присутнима се у уводној ријечи обратио и предсједник Шаховског клуба “Херцег Нови 1949” Стеван Лепетић, а отварању турнира присуствовали су и потпредсједник Општине Херцег Нови Милош Коњевић, секретар за друштвене дјелатности и спорт Дарко Класић, предсједник Шаховског савеза Црне Горе Јован Миловић, секретар Шаховског клуба "Херцег Нови 1949" Милош Бубања, као и породица Коњевић.
Велемајстор Никола Ђукић, члан подгоричке Будућности, побједник је 7. Међународног меморијалног турнира "Ђорђе Коњевић". Из 13 кола Ђукић је освојио 11 поена и сасвим заслужено освојио прво мјесто. Друго мјесто заузео је његов клупски колега, ФИДЕ мајстор Андреј Шуковић, док је бронза припала мајсторском кандидату Ненаду Каришику.
Најуспјешнији домаћи клупски играч био је Миодраг Ћеранић, најуспјешнији домаћи клупски ветеран био је Машан Бубања, док је најуспјешнији омладинац турнира био Дарио Аливодић, члан подгоричке Будућности.
Главни судија турнира господин Милан Радоњић одрадио је максимално свој посао, а турнир је био веома добро организован. Такође, на турниру су биле примјењене све важеће мјере Института за јавно здравље Црне Горе уз поштовање предлога мјера Европске шаховске уније за организовање шаховских активности за вријеме епидемије корона вируса.
У организацији ЈК Југоле Гракалић у суботу је одржан и 47. Куп Мимозе у једрењу. У конкуренцији дјевојчица (Оптимист) прво мјесто освојила је Теа Челановић, друго Вања Страхиња, а треће Антонија Франовић, све три из ЈК Лахор. У конкуренцији до 12 година (Оптимист) прво и друго мјесто освојиле су Вања Страхиња и Антонија Франовић, из ЈК Лахор, а треће Барбара Кубичек, ЈК Делфин. У класи Ласер 4.7 за медаље су се изборили: Петар Клакор, ЈК Делфин, Нина Страхиња, ЈК Лахор и Миа Паликућа, ЈК Југоле Гракалић, док је у истој класи у конкуренцији једриличарки прво мјесто освојила Нина Страхиња, ЈК Лахор, друго Миа Паликућа, ЈК Југоле Гракалић и треће Николина Клакор, ЈК Делфин. У класи Ласер Радиал челну позицију је заузео Никола Голубовић, другу Данило Јончић, а трећу Стефан Андјелић, сва тројица чланови ЈК Делфин.

Фото (једрење): Ивана Вукчевић
Фото (шах): Звездана Кујовић