grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Од сјутра координисана акција хуманитарних организација, волонтера и Општине Херцег Нови

  • четвртак, 25 фебруар 2021 16:17

0025022021Због пооштравања епидемиолошких мјера за наш град, све већег броја обољелих од ковида, те повећања броја грађана под мјерама самоизолације, у Великој сали Скупштине општине Херцег Нови данас је одржан састанак надлежних општинских секретаријата, волонтера и хуманитарних организација, како би сви заједно спремно одговорили на изазове који нам предстоје, а то су достава помоћи, прехрамбених пакета и љекова за све оне који буду у стању социјалне потребе.

Састанак је одржан уз присуство представника Црвеног крста Херцег Нови, организација “Коло српских сестара” и “Михољски збор”, хуманитарке Зорице Дракулић Видаковић и њених сарадника, Туристичке организације Херцег Нови, те посланице у државном парламенту и одборнице у локалној скупштини др Тамаре Вујовић.
Како је истакла др Вујовић, епидемија је, поред мноштва негативних посљедица, изњедрила осјећај међуљудске солидарности и жеље да се помогне онима који су у невољи. У Херцег Новом има пуно људи који се баве хуманитарним радом и који су основали организације и удружења која пружају помоћ у храни и љековима, али и на друге начине, зависно од могућности.
-Локална самоуправа је организовала овај састанак како би сви ујединили снаге, ажурирали спискове и обезбиједили потребну логистику. Оно што се не смије десити је да је неком грађанину потребна помоћ, а да ми до њега нисмо дошли. Управо због тога, позвали смо и Црвени крст Херцег Нови, као кровну хуманитарну организацију, хуманитарце из нашег града попут Зорице Дракулић Видаковић и њених сарадника, организације „Коло српских сестара“ и „Михољски збор“, представнике волонтера који су помогли током првог таласа пандемије... Дакле, све оне који би могли да дају корисне информације и начин како да се најбоље организујемо у ситуацији нових епидемиолошких мјера, казала је др Вујовић, уз констатацију да је сасвим извјесно да ће достава помоћи у наредним данима, у виду прехрамбених пакета и љекова, бити потребна свим грађанима и њиховим укућанима који су под мјерама самоизолације.
Како је др Вујовић информисала, биће активиран Цалл центар Црвеног крста Херцег Нови, на број 327-320 и 067/419-735, а сви позиви другим удружењима и НВО биће усмјерени ка тој организацији. Општина Херцег Нови ће помоћи са волонтерима, логистиком и мандатном помоћи како би ова хуманитарна акција могла отпочети већ сјутра.
Према ријечима секретара за друштвене дјелатности и спорт Дарка Класића, волонтери Општине Херцег Нови и хуманитарне организације ће овог пута бројати већи број учесника него првобитно на почетку пандемије. Већ данас ће бити упућена мандатна помоћ Црвеном крсту Херцег Нови, у висини од 3000 еура, како би направили основне базе прехрамбених пакета, а све са циљем да грађани који буду у стању социјалне потребе што прије добију помоћ.
Класић је нагласио да не сумња да ће Новљани и Новљанке и овог пута показати велико срце и волонтерски дух, како би сви заједно показали да смо одговорни и да бринемо једни о другима.