grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Свечаност поводом 70 година рада ЈУ Градска библиотека и читаоница, понедјељак (16.12.) од 19h – Дворана Парк

70godGB19ЈУ Градска библиотека и читаоница Херцег Нови прославља 70 година рада. Овај значајан јубилеј ће бити обиљежен пригодним свечаним програмом.

На почетку вечери, публици ће се, у име оснивача Библиотеке, обратити предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић. У наставку програма и в.д. директора, Невенка Митровић, библиотекар савјетник, представиће историјат и дјелатност Библиотеке.
Херцегновска библиотека баштини традицију најстарије библиотеке овог краја, Српске читаонице, основане 1850., а као народна библиотека постоји од 1949. године. Резултате седамдесетогодишњег рада Библиотеке представиће кроз презентацију богато илустровану фото и видео материјалом. Градска библиотека данас посвећено ради на спровођењу мисије народне библиотеке, „локалне капије знања“, отвореношћу за све кориснике - грађане Херцег Новог, сталним унапређењем постојећих и увођењем нових корисничких услуга и сервиса, континуираним усавршавањем стручног кадра и примјеном добре праксе угледних библиотека. Резултати рада, повећање броја корисника, поготово дјеце и младих, позитивне оцјене стручне јавности и матичне службе Националне библиотеке Црне Горе и струковна награда „Др Симо Мартиновић“ потврда су да се херцегновска библиотека успјешно преобликовала у модерну, културно-информациону платформу у умреженом друштву знања.
Библиотека је данас препозната као културни центар заједнице, установа на коју се ослањају генерације различитих профила и потреба, важан чинилац у културном и друштвеном животу града, кључни фактор у стицању и његовању читалачких навика, у пружању могућности за лични креативни развој, у информатичком и информационом описмењавању и доживотном учењу појединаца, подршка индивидуалном и формалном образовању на свим нивоима.
Свечани програм завршавамо једним од најљепших и најизвођенијих музичко-поетских кабареа у региону „Да, то су били дани“, који изводе познати глумци Небојша Дугалић и Борис Пинговић, Нина Ћосић, ритам и вокал и Војислав Савић, бас гитара. Музичко-поетски кабаре „Да, то су били дани“ премијерно је изведен 2004. године, а до децембра 2019. одигран је чак 300 пута. Ријеч је о комбинацији музике, поезије и хуморне анегдотске грађе.
Публика ће уживати у стиховима Милоша Црњанског, Љубомира Симовића, Вита Николића, Матије Бећковића, Лазе Костића и других знаменитих пјесника, анегдотама о познатим личностима попут Зорана Радмиловића и Бране Петровића, као и у различитим музичким жанровима, од шансоне, рокенрола, домаћег и страног евергрина. Слушаћемо хитове “Битлса”, Боба Дилана, “Vaya con Dios”, “Бијелог дугмета”, Арсена Дедића, Ђорђа Балашевића, и других.
Програм прославе јубилеја одржаће се у Дворани Парк, 16.12.2019. године, са почетком у 19 часова. Улаз је слободан.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo