grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Нова обиљежја у част знаментим личностима: Херцег Нови памти Јефта Гојковића, Зука Џумхура и Елизу Дуковић Ломбардић

gojkovic dzumhurnaslХерцег Нови памти колико су Јефто Гојковић, Зуко Џумхур и Елиза Дуковић Ломбардић допринијели развоју и културном животу града, због чега ће током ове године у централним градским улицама бити постављена спомен обиљежја у част чувеног новског начелника и свестраног путописца и сликара, а једна од улица носиће име знамените задужбинарке.

radnisastanak15012020

Након што су спроведене све законске процедуре, стекли су се услови да Скупштина усвоји одлуке о постављању обиљежја и да се крене у израду спомен – плоча са медаљонским ликом, казала је током данашњег радног састанка са новинарима секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало. Она очекује да на следећем скупштинском засиједању одборници подрже ове одлуке, а у наредних шест мјесеци плоче буду израђене и постављене.
„Наша је морална и формална обавеза да се одужимо свим оним људима који никада нису заборавили Херцег Нови, који су у било којој сфери дали допринос његовом напретку, а ово је један од начина да они остану у сјећању свих грађана нашег града“, казала је Ана Замбелић Пиштало.
Спомен плоча Јефту Гојковићу, који је током 25 година на челу града дао изузетан допринос његовом развоју, биће постављена на згради херцегновског Архива на Белависти, гдје је Општина била смјештена у периоду када је он био начелник. Обиљежје посвећено Зуку Џумхуру биће постављено на објекту који се налази у непосредној близини конобе „Херцеговина“, у којој је често боравио и за коју је у сјећању Новљана остао везан.
Како Замбелић Пиштало додаје, жеља локалне управе је да аутор ових обиљежја буде новски академски вајар Никола Никша Косић, са којим је већ разговарано и изразио је спремност да учествује.
Дужно поштовање биће одато и Елизи Дуковић Ломбардић, именовањем улице у њену част. Улица која води поред задужбине Александра Дуковића, сада Рисанска, након усвајања скупштинске одлуке добиће назив по знаменитој задужбинарки која је ову палату оставила свом граду, уз жељу да она носи назив по њеном оцу. Замбелић Пиштало напомиње да овим потезом Херцег Нови неће остати без улице под називом Рисанска, већ је планирано да то име носи једна од улица на Карачи којој до сада није био дат назив.
„Постављање поменуте двије плоче и промјена назива улице планирани су Програмом постављања спомен обиљежја за 2018. годину на који су одборници локалног парламента дали сагласност. Ми смо те године отпочели процедуру, али смо чекали годину ипо на сагласност Управе за заштиту културних добара јер се спомен плоче постављају на објекте који се налазе у заштићеној зони Старог града“, објаснила је Замбелић Пиштало.
Општина је током протекле године учинила и значајне кораке у циљу постављања спомен обиљежја првом начелнику и добротвору Мирку Комненовићу. Спроведен је међународни конкурс на којем је изабрана студија идејног рјешења споменика. У току је поступак потписивања уговора са аутором рјешења, вајаром Зораном Ивановићем, а у наредном периоду биће и расписан тендер за избор ливнице, информисала је секретарка за културу и образовање.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo