grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Млади у Херцег Новом желе биоскоп, омладински центар и више културних садржаја

MladiHNNSLОптимизам и енергија младих представљају основ за развој позитивне снаге друштва, због чега је важно чути њихов глас и пажљиво ослушнути њихове потребе, а млади у Херцег Новом су истакли да желе биоскоп, омладински центар, као и више културних садржаја.

Млади су имали питања и о изградњи школа, размјени ученика, реконструкцији спортских терена, игралишта, као и адекватној саобраћајној сигнализацији.
Питања су постављена на Омладинском локалном парламенту у Херцег Новом, који је организовала невладина организација (НВО) Јувентас у оквиру Пројекта „Градови по мјери младих“, уз подршку Министарства спорта и младих Црне Горе.
Ученике је интересовало када ће бити отворена школа у Игалу, а предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић, казао је да је велика потреба за градњом школе у Игалу и да се заједнички ради на том значајном пројекту.

MladiHN

-Ту је специфина ситуација. Министарство просвјете се бави питањем изградње школа. Општина је ту заинтерсована страна, која инсистира да је тај пројекат заврши, а да би се он завршио морају да се обезбиједе одређене претпоставке. И даље су у току договори, а надамо се да ћемо то ускоро завршити и да ће се школа у Игалу изградити, што прије, јер је то неопходно за бројне становнике Игала, истакао је Катић.
Многе младе је занимало да ли ће Херцег Нови ускоро добити биоскоп. Секретарка Секретаријата за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало, рекла је да су одобрена средства за опремање биоскопа на Тврђави Форте Маре.
-Одобрена су средства за опремање биоскопа, монтажно, демонтажно платно, покретно гледалиште, пројектор. Чињеница је да биоскоп недостаје и надамо се да ће током наредног периода бити доступан свима нама, рекла је Замбелић Пиштало.
Једно од питања било је да ли позоришне представе могу да се одржавају током цијеле године, а не само током Празника Мимозе.
Замбелић Пиштало је одговорила да је то свакако могуће и да Јавна установа културе “Херцег фест” у плану рада за текућу годину, између осталог, предвиђа редовно гостовање позоришта како из Црне Горе, тако и из региона.
На питање о могућности размјене ученика, шефица Канцеларије за међународну сарадњу, Симонида Кордић је рекла да постоје прилике за контакте са другим срединама, али да је потребна и спремност школе да дају допринос, а Општина је, како је додала, вољна да учествује као посредник.
Ученике је занимало и да ли је планирано отварање Омладинског центра намијењеног искључиво за младе, а самостална савјетница И за образовање, младе и сарадњу са НВО у Секретаријату за културу и образовање, Јадранка Орландић, казала је да је Локалним планом 2020-2021 то предвиђено и да ће тај центар имати шире поље дјеловања.

Ученике је интересовало и да ли ће бити реновиран Спортски центар, а из Општине су обећали да ће првог септембра бити одиграна прва утакмица на новом паркету.
На питање да ли ће оживјети Парк Боке, секретар Секретаријата за комуналне дјелетности, екологију и енергетску ефикасност, Александар Ковачевић, рекао је да је проблематично то што је Парк Боке приватно власништво.
-Општина улаже онолико колико је дијелом пренесно на њу, за сада имамо одобрење да га таквог одржавамо. Свјесни смо да би могло бити боље. Радићемо на томе, али имамо баријеру, с обзиром да је ријеч о приватном власништву. Свака већа радња захтјева сагласност власника, казао је Ковачевић.

Савјетник на Програму изградње капацитета ОЦД, институција и медија у НВО Јувентас, Јован Дашић, истакао је да се често говори о младима као важним чиниоцима у процесу доношења одлука, али да тренутно стање у Црној Гори показује да млади нису довољно заступљени у креирању политика, које их се тичу, а за то су, како је указао, обично одговорни они који креирају и спроводе омладинске политике.
-Прихваћена иницијатива за организовање омладинског парламента, као и сарадња Јувентаса и Општине Херцег Нови у протеклом периоду показују да је Општина спремна да се одазове на различите грађанске иницијативе и да чује глас младих, рекао је Дашић.
Оптимизам и енергија младих када су препознати и подржани, како је рекао, представљају основ за развој позитивне снаге једног друштва.
-Зато је јако важно да чујемо глас младих и пажљиво ослушнемо њихове потребе. Сарадња младих са доносиоцима одлука треба да буде таква да млади вјерују и осјећају да је прилагођена њима и њиховим потребама, сматра Дашић.
Он је казао да очекује да ће Општина Херцег Нови искористити потенцијале које има, како би се на што квалитетнији начин приближила сарадњи са младима.
-Надамо се да ће овакав концепт учешћа младих у доношењу одлука бити његован као драгоцјен модел омладинске партиципације, посебно због тога што овај модел не захтјева додатна улагања из буџета, а даје значајан допринос прогресивном развоју заједнице, која је прилагођена потребама младих, рекао је Дашић.
Млади у Херцег Новом, како је рекао, између осталог, желе више позоришних представа, биоскоп, бициклистичку стазу, више зелених површина, организованији градски превоз, организованије управљање отпадом, спортску дворану, простор на којем би проводили слободно вријеме, као и бољу градску расвјету.
Предсједник Скупштине Општине Херцег Нови, Никола Самарџић, истакао је да млади имају право да траже и добију одговоре на сва питања.
-Црна Гора и Уједињене нације су потписнице Декларације и конвенције о правима дјетета, што је доказ да је фокус цијелог свијета на дјеци, поручио је Самарџић.
Начин избора и рад локалног парламента младима је приближио секретар Скупштине Општине Херцег Нови Милован Бендераћ.
У оквиру Пројекта "Градови по мјери младих" организоавни су омладински парламенти у Даниловграду, Бијелом Пољу и Херцег Новом, а млади из свих општина су имали слична питања и указали су на сличне проблеме у њиховим локалним заједницама. Највише питања било је везано за културу, омадински простор и екологију.

 

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo