grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Делегација СУБНОР-а одала почаст палим родољубима

subnorДелегација Субнора 1941-1945 данас је положила вјенце на Подима на мјесту погибије народних хероја Николе Ђурковића и Сава Илића и првобораца Стјепа Шаренца и Даша Павичића.

Почаст страдалим родољубима одата је и код споменика Безметковић на Савини.
О догађају од прије 76 година говорила је књижевница Оливера Доклестић члан те борачке организације. Она је рекла да је пут антифашизма једини исправни пут борбе против терора и окупације:
-Треба да будемо свјесни да идеологије настају и нестају, да се појам нације и тражења разлика, од једне до друге, данас толико уситњава да доводи  до бесмисла многе историјске покрете или се, чак,  другачије тумаче па и  изокрећу битне чињенице. Али, данас имамо и механизме да управо уђемо у суштину неких догађаја и да о њима расуђујемо мирне главе, с  временске дистанце, без страха да ћемо некога лиштити слободе или живота. Још увијек постоје потомци честитих људи, истинских патриота, страдалника, који чувају сјећања на године које су уткане у Други свјетски рат. Оно што је важно,  то је да разликујемо добро од зла, да знамо шта је родољубље а шта голи материјални интерес,  казала је Доклестић.
Доклестић је подсјетила да је Никола Ђурковић 11. јула 1945. проглашен за народног хероја и тако био један од првих бораца НОБ-а који је посмртно награђен овим високим признањем. Она је закључила да је борба за слободу најсвјетлија, једина луч коју имамо из Другог свјетског рата.
Обиљежавању 76 година од погибије новских родољуба присуствовала је потпредсједница општине Данијела Ђуровић.

Visitors Counter

30753
TodayToday46
YesterdayYesterday389
This_WeekThis_Week2049
This_MonthThis_Month8549
All_DaysAll_Days30753
Highest 09-16-2020 : 490