grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Фешти од мимозе, рибе и вина присуствало између 15 и 20 хиљада људи из свих крајева свијета

  • понедјељак, 04 фебруар 2019 17:14

festamimoza2019Празник мимозе, 50. по реду, отворен је данас Фештом од мимозе, рибе и вина, којој је, како је саопштено, присуствовало између 15 и 20 хиљада људи из свих крајева свијета.

Поворка са мажореткама, тробоњерима, мјесном музиком Ђеновићи и Градском музиком Херцег Нови кретала се од Кумбора, преко Ђеновића до Баошића, гдје је одржан централни догађај.
Предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић, рекао је да му представља задовољство што је велики број људи присуствовао данас Празнику мимозе "из свих крајева свијета".
"Са нама су представници градова пријатеља из Кине, Јапана, Русије, Западне Европе. Традиционално су ту наши гости, градови пријатељи из региона, из читаве бивше Југославије. Задовољство ми је што је Херцег Нови данас, на Празник мимозе, вратио свијет као што је било у неком претходном периоду, у седамдесетим и осамдесетим годинама, кад је Херцег Нови био раме уз раме са Дубровником и Опатијом", рекао је Катић.
Он је рекао да му посебно задовољство представља што је велики број туриста данас у Херцег Новом.
"У Херцег Новом данас немате нити једног слободног кревета у хотелима. Сви хотели који су отворени су пуни, тако да је велики број људи и туриста дошао. Могу да оцијеним изузетно успјешном организацију домаћина у Баошице, који су приредили традиционално, све што људи очекују од ове мјесне заједнице, као и од свих мјесних заједница дуж ривијере", истакао је Катић.
Према његовим ријечима, традиционалној Фешти од мимозе, рибе и вина је присуствовало између 15 и 20 хиљада људи.
"Нажалост, дошло је до одлагања концерта највеће звијезде из региона Здравка Чолића за 8.фебруар. Најаве временске су такве да ће следећи петак бити све како треба и заиста ће следећег петка бити један прави спектакл у Херцег Новом", рекао је Катић.
Домаћица из Баошића, Дијана Црногорчевић, казала је да од пола седам јутрос припрема за госте и грађане Феште рибу, вино, пиво и мимозу.
"Припремили смо 1.200 килограма рибе, 1.000 литара вина и 1.000 литара пива. Риба је сардела. С обзиром да се вријеме побољшало, очекујемо доста гостију и туриста", навела је Црногорчевић.
Домаћица из Ђеновића и чланица групе Мале сирене, Жана Милановић казала је да та група постоји од 2016.године и да броји 12 чланица, а да их је Туристичка организација Херцег Нови ангажовала да прже приганице на данашњој Фешти.

"Ово је први пут да се, на Празнику мимозе, директно, вруће приганице прже на живој ватри. То је новина у Ђеновићима. Припремили смо 50 до 60 килограма приганица. Од четири и 30 смо овдје јутрос. Овогодишњи Празник је много добро организован, дуже траје и одличан је програм. Пуно народа долази из разних крајева, из цијеле Европе", рекла је Милановић.
Мирсада Пролић из Сарајева казала је да други пут присуствује Празнику мимозе.
"Овогодишњи програм је диван. Од овогодишњег Празника очекујем да нам буде лијепо. У Херцег Новом остајемо до сјутра поподне. Риба је савршена, никад боља", навела је Пролић.
Џојел Бекер из Чикага рекао је да он и његова супруга, која је из Лондона, живе у Херцег Новом.
"Осми пут смо на Празнику мимозе. То је традиција коју не можеш одбацити. Атмосфера је супер", истакао је Бекер.
Туриста из Приштине Новица Петровић, рекао је фа на Празник мимозе долази редовно десет, 15 година.
"Овдје је прелијепо. Емоције су изванредне. Волим да се дружим са овим људима", казао је Петровић.
Игор Манојловски из Скопља рекао је да први пут присуствује Празнику мимозе, наводећи да је на ту манифестацију дошао на позив пријатеља.
"На почетку смо програма празника, јако нам се свиђа ово што смо до сад видјели. Чекамо други дио програма", казао је Манојловски.
Жељка Шалабалија из Приједора 11. пут долази на Празник мимозе.
"2003. сам била први пут и сваки пут ми је лијепо, одушевљена сам. Желим да поручим свима да дођу, неће се покајати. Људи су толико љубазни и гостопримљиви", навела је Шабајлија.
Гошћи из Љубиња из Херцеговине Здравки Пупић, није први пут да долази поводом Празника мимозе.
"Дивно је и сваке године долазимо. С обзиром да смо већ у позним годинама, не тражимо много и угодно нам је прошетати поред мора и осјетити дух и топлоту Јадрана" , рекла је Пупић.
Дарко Бањевић из Никшића казао је да је први пут на Празнику мимозе.
"На Празник смо дошли као група извиђача из Никшића. Највише ми се свиђају мимоза и музика, навео је Бањевић.
Програм празника биће настављен вечерас првим маскембалом, који ће бити одржан у Институту "Др Симо Милошевић" са почетком у 21 сат.

Visitors Counter

30767
TodayToday60
YesterdayYesterday389
This_WeekThis_Week2063
This_MonthThis_Month8563
All_DaysAll_Days30767
Highest 09-16-2020 : 490