grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Јубиларни Празник мимозе добио своју поштанску марку

FDC za FacebookИздавањем поштанске марке 50. година Празника мимозе Пошта Црне Горе одаје част традицији овог изузетног фестивала, Херцег-Новом и развоју туризма у нашем граду, поручено је данас на представљању маркице.

На овај начин, Празник мимозе је уврштен међу важне догађаје у историји Црне Горе, који су завриједили пригодно издање поштанске марке.
“Празник мимозе, по којем је Херцег Нови познат и препознат, туристички је амбасадор Црне Горе. Стога, заиста и заслужује да буде представљен путем поштанске марке”, истакла је Александра Перовић, руководилац Службе за филателију и међународне односе Поште Црне Горе. Она је позвала све да обрадују своје најдраже писмом из Херцег Новог, које ће на поштанској марки донијети цвијет мимозе.
Како је рекла, част је започети филателистичку годину важним јубилејем какав је пет деценија Празника мимозе. Она је подсјетила да су Херцег Нови и Бока нашли своје мјесто на бројним издањима савременог Поштиног издаваштва, те поменула важну сарадњу са херцегновским филателистима, који су вриједни промотери Црне Горе и националне филателије.

Поштанска марка, осим своје примарне, има и важну промотивну функцију, јер “налијепљена на пошиљку путује свијетом и носи поруку о земљи из које долази, представља симбол културе и остаје у наслијеђе генерацијама”, истакла је ПР менаџер Поште Црне Горе Весна Гољевић Нововић. Како је казала, тема за пригодно издање увијек се пажљиво бира, јер се њоме промовише оно што је на поштанској марки и уопште држава Црна Гора.
Издавање пригодне поштанске маркице знак је колико је јубилеј Празника мимозе за све нас значајан, поручио је директор регионалног центра пошта Херцег Нови Зоран Калуђеровић. Он је истакао добру сарадњу са Општином Херцег Нови и градским предузећима, за коју вјерује да ће се унапријеђивати, те додао да ових дана преговарају са Туристичком организацијом Херцег Нови о реализацији значајног пројекта који треба да туристима и издаваоцима смјештаја унаприједи и олакша наплату боравишне таксе.
Поштанска марка 50. Празника мимозе штампана је у табаку од 20 марака. На њој је стилизовано приказан цвијет мимозе и доминантан број година у испису. Доминирају бијела, зелена и жута боја. Номинална вриједност је 0.50 еура. Марку прати и коверат првог дана.