grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

„Заблуда Светог Себастијана“ промовисана на 50. Празнику мимозе

NAs13022018Промоција романа „Заблуда Светог Себастијана“ Владимира Табашевића, за који је аутор добио НИН-ову награду за најбољи роман у 2018. години одржана је синоћ у фоајеу Дворане Парк, у оквиру јубиларног 50. Празника мимозе. Разговор са Табашевићем водила је проф. др Славица Перовић.

Како је у уводном излагању казала Перовић, велико је задовољство херцегновској публици покушати представити аутора и његово дјело.
-Наслоњено на једно познато житије о амбивалентности жртве и жртвовања, Табашевић кроз сјећање свог јунака исписује причу о деведесетима прошлог вијека, у којима се сјећања стално преображавају и у свакој преобразби конституишу нову стварност. Роман је састављен из два дијела који се међусобно разликују по језику којим су писани. Језички алгоритам првог дијела различит је од другог, гдје се аутор експресивно умирио, неко рече изгорео. Ја бих рекла „контролисано нас је језички узбуђивао“, казала је Перовић, уз констатацију да ће роман захтијевати посвећеног и знавеног читаоца.
-Моја интимна нада је да у овом роману свако има нешто да добије за себе, да нађе, препозна... Оно што је важно је да се читалац одрекне једне, по мени лоше читалачке навике – судити о роману на основу комерцијалног потенцијала. Ако бисте у вреви свакодневице одлучили да читате овај роман, а десиће се да можда баш тако одлучите, онда то неће произвести тај релаксирајући учинак. Читалац ће окрепити душу, али прије тога мора да има интерес да се на други начин бави тим проблемом, да има другачија очекивања од књижевног текста и да, ако има вољу да излази са текстом на крај, онда је и велика шанса да ће од тог текста имати неку врсту бенефита или учинка, који су унапријед већ неочекивани, закључио је Табашевић.

Узимајући као подтекст причу о Светом Себастијану, Владимир Табашевић у новом роману проблематизује феномен жртве и заблуде о њој. Заблуде о нама који „чинимо добро”, заблуде о нашим праведничким настојањима, заблуде у којима често држимо друге како би наше „спаситељске мисије” имале „публику”.
Владимир Табашевић рођен је 1986. у Мостару. Студирао је филозофију у Београду. Објавио је књиге поезије Коагулум (2010), Трагус (2011), Кундак (2012), Хрватски кундак (2014). Његов први роман „Тихо тече Мисисипи’” штампан је самостално и нашао се у ужем избору за НИН-ову награду (2015). Роман „Па као” нашао се, такође, у најужем избору за НИН-ову награду (2016).
Оснивач је и један од уредника интернет часописа „Презупч” који се бави питањем класних односа у друштву. Добитник је регионалне награде за причу „Рат”, у оквиру „Бибер фестивала” и награде „Мирко Ковач” за најбољу књигу младог аутора.

Фото: Звездана Кујовић

Visitors Counter

18504
TodayToday87
YesterdayYesterday462
This_WeekThis_Week2603
This_MonthThis_Month7214
All_DaysAll_Days18504
Highest 09-16-2020 : 490