grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

50. Празник мимозе – Отварање изложбе „Карневал минијатура“ привукло велики број посјетилаца

  • понедјељак, 18 фебруар 2019 13:01

NAs17022019Преко 200 љубитеља умјетности, цртања и минијатура присуствовало је синоћњем отварању прве самосталне изложбе умјетнице Марине Мијановић, под називом „Карневал минијатура“, у фоајеу Дворане Парк.

Мотиви изложбе су карневал, маске, стари град, али и други дјелови Херцег Новог, мотиви који се везују за јубиларни 50. Празник мимозе и Медитеран.
Приказана дјела резултат су њеног вишегодишњег искуства у наиларту и природног талента, а уз то је и добитница више награда, на регионалном и међународном нивоу. Изложбу је отворила новинарка Сања Рашовић, преносећи и ријечи професора ликовне умјетности на Универзитету у Ванкуверу Вјека Сагера.
-Марина наставља традицију минијатурне умјетности и користи свој таленат да слика свијет који је инспирише. На њеним сликама појављују се вјечни мотиви Медитерана уз прецизне потезе четкицом које Марина вјешто претвара у познате предјеле. У њеним сликама одсликава се љубав за свијетлом, мирисом и бојама Медитерана, која у очима посматрача добија нову вриједност и остаје вјечно у сјећању, поручио је канадски професор поводом отварања изложбе.

Мијановић је присутној публици захвалила у своје име и име своје сестре Милене, уз изражену наду да ће публика уживати у радовима као што су и оне док су их стварале.
Ауторка и њена сестра, које су заједно стварале минијатуре, се већ 15 година баве наиларт-ом, па се временом и појавила жеља да јавности и публици представе свој таленат, који су наслиједиле од ујака, али и умјетност, уз поруку да наиларт није само посао. За изложбу оваквог типа било им је потребно два мјесеца интензивног рада.
Наредни перформанс, који ће бити изложбеног и продајног карактера, Мијановић планира за 6.јун на тврђави Форте Маре.
На изложби су приказани и видео уредак новског фотографа и видеографа Милоша Самарџића, са презентованим мотивима мимозе, старог града, ауторке и њеног умијећа. Приказан је и сет видео уредака Иве Урдешић, сараднице ауторки приказаних дјела, којима је указано на конкретност, фокусираност и прецизност у њиховом стварању.
Организатор изложбе „Карневал минијатура“ је ЈУК „Херцег фест“, а отворена је за јавност сваког дана од 09 до 12 и од 18 до 20 часова.