grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Око 600 маскираних малишана на Дјечијем маскенбалу 50. Празника мимозе

  • понедјељак, 18 фебруар 2019 13:25

NASLOVNADMASK18022019Супер јунаци, витезови и принцезе, каубоји и индијанци, ликови из бајки и цртаних филмова, мотиви Херцег-Новог и Празника мимозе испунили су јуче Институт Игало на великом Дјечијем маскенбалу.

Дружило се, забављало, плесало и играло око 600 маскираних малишана. Од најмлађе маске, старе три мјесеца, до најбројније која је имала 35 чланова, дјеца су показала да Херцег Новом не недостаје маште, воље и вјештине за машкарање.

Бројне маске истицале су се идејом и квалитетом, па није било лако изабрати најбоље, а посебно су вриједноване ручно рађене маске, за које су најчешће, поред дјеце, биле заслужне маме и тетке.
Међу маскама старијим од 7 година, награду за најбољу групну маску освојила је ”Не бацај, немаш изговор”, маска којом 18 малишана шаље еколошку поруку, да треба да чувамо море.  Другу награду освојила је ”Бајка о рибарима и рибици”, а трећу ”Рингишпил”. Специјална награда додијељена је маски Племе, за најбројнију групу од чак 35 чланова.
”Новске новине”, маска која позива на фешту, учи шта је то ”говор по бокељски” и показује како је изгледао Празник мимозе некад, а како сада изгледа, освојила је прву награду међу индивидуалним маскама старијим од 7. година. Друга награда припала је маски ”Рециклажа”, у потпуности направљеној од старих новина, а трећа ”Мињону”. Специјалне награде припале су ”Каубоју” и маски у част јубилеја ”50. година Феште”.
Награду за најбољу групну маску до 7 година освојили су ”Топљански војници”, шесточлана чета маскирана ловорикама. Друга награда припала је ”Сунђер Бобу и екипи”, а трећа ”Малим докторима” који се боре против грипа. Специјалну награду за најмлађу маску добио је ”Зеко” од три мјесеца, а за шарм расплесане”Мачкице тачкице”.

Међу индивидуалним маскама млађим од 7 година, прву награду је освојила маска ”Сладолеџија”, другу ”Весела мимоза”, а трећу ”Лабуд”, све три ручно рађене маске.

Сва маскирана дјеца добила су поклон пакетиће, као награду за учешће на маскенбалу.
Генерални спонзор дјечјег маскенбала 50. Празника мимозе је Црногорска комерцијална банка, а спонзори су Јавна установа културе „Херцег фест“, Институт „Др Симо Милошевић“ Игало, компаније „Витинка“ и „Сwисслион“ и ресторани „Ал посто гиусто“ и „Грифоне“.

Николина, једна од чланица маске ”Не бацај, немаш изговор” каже да је њихова порука јасна - ”не загађуј море”. Маску су осмислили и урадили уз помоћ васпитачица и невладине организације ”Ризница мудрости”.
Борис, маскиран у Новске новине, открио нам је да су тетка и сестра највише помогле да осмисли маску и њоме прикаже Празник мимозе некад и сад и како се ”говори по бокешки”.
”На маскенбал се иде да би се забавило”, поручује сладолеџија Хана.
Сунђер Боб Алекса са друштвом каже да су играли игре, да им је било лијепо и радиће маску опет кад буде маскенбал.
Члан Племена, Ана каже да је назабавније било док су играли игре подијељени на жуте и зелене, борили се балонима и рјешавали загонетке.
”Ми смо овдје сваке године. Дјеца се заиста радују маскенбалу. Углавном су то групне маске и заједно долазимо, а планирамо да наставимо и даље”, каже мама Ивона Томашевић, која је учествовала у припреми маске ”Топљански војници”, што је захтијевало десетак дана рада.
Мали рибар Немања открио је да је идеја за рибицу била његова, а маме и тетке су помогле да она оживи. Каже да са пријатељима из одјељења сваке године долази на маскенбал и да му је прелијепо.
”Сваке године се трудимо да покажемо нешто ново, ове године смо смислили да то буду бокешки рибари и златна рибица. Дјеца су јако захвална, учествују и помажу нам. Задовољство нам је да правимо кад они заиста учествују”, казала је једна од мајки Мирјана Ковачевић, која је заједно са још двије маме и дјецом израдила маску ”Бајка о рибарима и рибици”. Како каже, дуго се припремају и са пажњом израђују маске, па већ крајем фестивала почињу да смишљају маску за наредни.

Visitors Counter

43828
TodayToday177
YesterdayYesterday352
This_WeekThis_Week165
This_MonthThis_Month10545
All_DaysAll_Days43828
Highest 09-16-2020 : 490