grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Програм „Барка мала“ на 50. Празнику мимозе: Медитеранску пјесму у Херцег Новом представило шест клапа из Црне Горе и сплитска клапу Шуфит

  • понедјељак, 18 фебруар 2019 10:33

NASLOVNA18022019На синоћ одржаној Вечери медитеранске музике „Барка мала“ у херцегновскоој Градској кафани, наступило је шест клапа и вокалних састава из Црне Горе, а посебну драж вечери дала је сплитска клапа Шуфит.

Публика је испунила Градску кафану, уживајући у медитеранским нотама које су изводили: Лира из Херцег Новог, Јадран и Беллезза из Тивта, О'диве бел цанто из Берана, Марис из Котора, као домаћини манифестације ВИС Калдана, свако по три пјесме.
Потом је једна од најбољих хрватских клапа, Шуфит током деведесетоминутног програма изводила ауторске нумере са албума „Не дирај моју љубав“ и „Опрости душо“, али и пјесме клапских еввергреен-ова, међу којима су биле „Вило моја“ и „Не море ми бит“.
Новљане и госте нашег града посебно су разгалила извођења пјесама „Зора била“, „Да те могу писмом звати“, „Конобо моја“, као и „Очи боје лаванде“.
Присутне је поздравио Главни градски администратор Ненад Ђорђевић, уз добродошлицу свим љубитељима медитеранске пјесме и пријатељима Херцег Новог.

-Празник мимозе, од свог настанка прије 50. година, посвећен је Медитерану, ширењу вриједности, културе и духа специфичних за море и обалу којима припадамо. Међу благом које Медитеран, као искусни колекционар, вјешто чува и крије, музика заузима посебно мјесто. Зато смо вечерас овдје, казао је Ђорђевић и захвалио свим музичарима, а посебно Вокално инструменталном саставу Калдана из Херцег Новог, који су након четири године „смогли храбрости и снаге да опет организују овај лијепи скуп“.
Члан клапе Шуфит Здеслав Мишурац потврдио је да је ово прво гостовање групе у Херцег Новом, треће у Црној Гори, као и да ће током наредног љета наступати и у Тивту.
Валентина Кулиновић, капелница Градске музике Херцег Нови, чија је секција ВИС Калдана била домаћин вечери, потврдила је да је јубиларни 50. Празник мимозе био одлична прилика за обновити нешто што је имало десетогодишњу традицију, уз обогаћен програм гостовањем клапе Шуфит.
Програм „Барка мала“ водила је пјевачица Андријана Божовић. Након музичког дијела уручене су захвалнице Градској музици Херцег Нови, ЈУК Херцег фест, Градсксој кафани, као и Мирославу Бобу Милановићу. Покровитељи манифестације су Општина и Туристичка организација Херцег Нови, ЈУК Херцег фест, штампарија Бироконто, Градска кафана и Винарија Делић из Херцег Новог.