grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

На првом Салону балканских вина представило се 15 излагача из региона и сјеверне Италије

  • понедјељак, 18 фебруар 2019 13:00

Naslovna  Salon vina 1На првом Салону балканских вина, који се одржао у хотелу Лазуре, а у оквиру програма 50. Празника мимозе, представило се 15 излагача из региона и сјеверне Италије, а посјетиоци су били у прилици да пробају око 120 врста етикета вина и тридесетак врста ракија.

Директор Компаније де Винос Монтенегро, која потписује организацију манифестације потписује, Жељко Уљаревић, подсјетио је да та компанија постоји десет година, што је био повод да, како је рекао, у оквиру још једног јубилеја - 50 година од оснивања Празника мимозе, дође на идеју да направе Салон балканских вина.
"Одабрано је 15 винарија за које сматрамо да су највише допринијеле у нашем раду. Сајам није комерцијалног смисла, више смо га направили као рекламну причу. Изашли су нам у сусрет Хотел Лазуре, Херцег фест и Општина Херцег Нови", навео је Уљаревић.
Он је казао да излагачи Салона долазе из читавог региона, као и са сјевера Италије.

"Направили смо и добар избор премијум ракија. Посјетиоци ће моћи да пробају 120-130 врста етикета вина и тридесетак врста ракија. Ту су излагачи са сиревима. Тако да смо све заокружили у праву причу", рекао је Уљаревић.
Говорећи о важности оваквих догађаја, Уљаревић је казао да вино долази са разних дестинација и доноси разну културу.
"У Црној Гори све више расте култура испијања вина, као и елитни туризам. Прије десет година се није пило вино на чашу, а данас готово сваки локал то има у понуди", навео је Уљаревић.
Како је истакао, тренутно не размишљају да Салон балканских вина постане традиција, појашњаваћи да је то више јубиларни догађај.
Секретар за друштвене дјелатности и спорт у Општини Херцег Нови, Дарко Класић, сматра да је важно што је та Општина домаћин једног догађаја као што је Салон балканских вина.
"Криво ми је што Салон не траје дуже од једног дана, да би могли и други гости доћи, који данас нису ту. Можемо данас видјети доста људи из региона и из иностранства, који су дошли да уживају у укусима вина", рекао је Класић.
Глумица Драгана Мићаловић казала је да на љепшем догађају од Салона балканских вина није била.
"Осјећам се као да сам у неком филму, као да сам враћена у неко друго вријеме, много љепше вријеме, гдје људи комуницирају, уживају и не мислим ни на шта друго него на овај тренутак. Љубитељ сам црног вина. Обожавам сува вина", навела је Мићаловић.
Менаџерка хотела Лазуре, Андреја Вуковић, оцијенила је да је Салон балканских вина први салон који се одржава у Херцег Новом на мјесту какав је Хотел Лазуре.
"Сама понуда излагача и винарија су изузетне, а мислим да се у Бококоторском заливу нешто овакво није одржавало", истакла је Вуковић.
Она је указала да је Лазуре новоотворени хотел, оцијењујући да му Салон вина пуно значи, али и самом граду, "јер то доприноси његовој понуди".
"Овај салон вина је одржан у оквиру 50. Празника мимозе. Задовољни смо одзивом у Хотелу. Имамо пуно резервација које су направљене унапријед", истакла је Вуковић.

Visitors Counter

43826
TodayToday175
YesterdayYesterday352
This_WeekThis_Week163
This_MonthThis_Month10543
All_DaysAll_Days43826
Highest 09-16-2020 : 490