grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

„Иновативни фински дизајн“ у Херцег Новом: Приближавање Финске и Црне Горе

Nas20032019Међу пријатељске земље које је угостио 50. Празник мимозе уписала се и Финска, изложбом „Иновативни фински дизајн“ коју је синоћ у фоајеу Дворане Парк отворио фински амбасадор Перти Иконен.

Финска и Црна Гора се приближавају, поручио је амбасадор Иконен отварајући изложбу која је први пут у Црној Гори.
Како је Црна Гора у процесу приступања Европској унији, евидентно је да смо сваког дана све ближи једни другима, рекао је Иконен, додајући да су конекције између сјевера и југа све боље па ћемо, поред љетње линије од Хелсинкија до Подгорице, од 01. априла имати и директан лет Хелсинки-Тиват.
Он се захвалио Херцег Новом на прилици да учествују у Празнику мимозе и објаснио да овом изложбом желе да покажу да Европа и даље има доста тога да покаже у области дизајна и иновација. Од десет најиновативнијих земаља свијета осам је из Европе, а Финска је једна од њих.
„Ко год посједује мобилни телефон такође посједује и фински патент у том телефону, што значи да сви на свијету користимо нешто што је дио Финске“, казао је Иконен.
Херцег Нови овом изложбом отвара врата још бољој сарадњи са Финском, поручио је предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић. Од пријатеља из Финске можемо и надамо се научити много, а Херцег Нови ће увијек радо бити домаћин оваквих и сличних манифестација, додао је Катић и захвалио се Амбасади Финске.

„Креативна дизајнерска рјешења, од комуникационих и информационих технологија, бродоградње и намјештаја, до медицинске електронике и здравствене заштите, примјери су не само естетског склада и минимализма, већ, у одређеној равни, представљају мисао и идеју о напретку - са поткованим фокусом, концизношћу и визијом. Тим принципом се води и наша локална самоуправа, како би будуће генерације наслиједиле праве вриједности, оне које остају као препознатљив печат заједнице у којој раде и стварају“, казао је Катић.

Отварању је присуствовао и почасни конзул Финске Михаило Павићевић.
Кроз десет панела, изложба упознаје посматрача са аутентичним и иновативним рјешењима који су веома битан елемент успјеха финских компанија и развоја финског друштва уопште. Приказује дизајн различитих производа, од бродова до машина и алата, а сва рјешења се воде истим принципом - једноставно  коришћење и добар изглед.
Поставку која је припремљена у сарадњи Амбасаде Финске за Црну Гору и  Јавне установе културе „Херцег Фест“ можете погледати до 04. априла.