grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Представљена монографија 50 година Празника мимозе: Књига коју су писали људи, историјски документ и залог за будућност

Promocijamonografije2„Празник мимозе – 50 година цвјетног фестивала“, монографија која чува сјећање, представља основу за будућност и прославља 50. рођендан чувеног новског фестивала промовисана је синоћ у Дворани Парк, у оквиру програма „Хвала за 50“.

„Ова монографија омогућава нам детаљан, систематски, објективан увид у пет деценија Празника мимозе, што је чини капиталним дјелом изузетне вриједности. Она и сагледава различите концепте фестивала, представља ризницу искустава и сјећања која ће нам бити непогрјешив и непроцјењив смјероказ у будућим деценијама Празника мимозе“, истакао је предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић.
Обраћајући се у име Општине, као оснивача фестивала, Катић је казао да је ова монографија „историјски документ, уједно преглед постигнутог и завјет за будући рад на унапређењу цвијетног фестивала, симбола нашег града“. Он се захвалио свима који су, да би приказали сјај свих 50 година, учествовали у темељном и истрајном стварању и прикупљању грађе, додајући да се радује новим успоменама које ћемо стварати на Празнику мимозе.
Монографија „Празник мимозе – 50 година цвјетног фестивала“ на 328 страница са 527 фотографија прича о оснивачима, онима који су га реализовали, богатили, учествовали у фестивалским програмима и с поносом проносили причу о Празнику и Херцег Новом. Иницијатива за објављивање монографије потекла је из Јавне установе културе „Херцег Фест“, која је издавач.
Говорећи о једногодишњем раду на стварању овог дјела, директорица „Херцег Феста“ Гордана Поробић Крцуновић посебно је истакла заслуге уреднице издања, новинарке Витке Вујновић која је „бдила над монографијом из страха да некога не изостави, трудећи се да пером ухвати неухтаљиви дух мимозе“.
„Хвала свим члановима редакције који су дали све од себе да монографија изађе на видјело, а посебно свим Новљанима који су дали свој допринос успјешној реализацији 50. Празника мимозе и показали емпатију чак и онда када смо гријешили, јер емпатија је ствар културе“, поручила је Поробић Крцуновић.
Објаснила је да је промоција монографије уврштена у завршни дио програма Празника мимозе да би се међу њеним корицама нашло и овогодишње издање фестивала и тако заокружила прича дуга пола вијека. Како је додала, сви који су протеклих 50 дана посјетили Херцег Новог препознали су мисију Празника мимозе, која се састоји „у зближавању са далеким и страним, у циљу узајамног културног обогаћивања, али и у још чвршћем зближавању са ближњим“.

Празник мимозе је бескрај људи, добре воље, добрих идеја и енегрије, а у књигу „Празник мимозе – 50 година цвјетног фестивала“ уплеле су се приче свих оних који су у неком тренутку, а срцем, урадили нешто за овај фестивал, истакла је уредница Витка Вујновић.
„Драгутин Бацко Грегорић који је од Туристичког савеза Херцег новог добио признање као идејни творац Празника мимозе тврди да је Мимоза настала из чистог пријатељства и љубави. Ја твдим, радећи ови монографију, да је су само чисто пријатељство и љубав према Празнику и граду водили овај фестивал кроз времена и невремена, успјехе и неуспјехе, промјене, и довели до тога да град опет, уз јубилеј, живи пуног срца за Празник мимозе“, рекла је Вујновић.

Иза монографије стоји листање преко 4000 фотографија, прес клипинга, поновно читање књиге „Празник мимозе - Чаролија која траје“ која је урађена са Петром Јаничићем и Драгицом Ивановић, више од 100 разговора са људима, бројни мејлови, изјаве, приче, анегдоте. Све је уклопљено у поглавља посвећена програмима Празника мимозе.
„Кристалише се мисао да би фестивал требало да траје пун мјесец или мало јаче, да би морао да садржи, као ове године, више фешти од Игала, Шквера, до Кумбора, Ђеновића, Баошића, Бијеле, да би четири ударна викенда морала да имају маскенбале, добре концерте и најаве. Исто тако је дефинисано мишљење да не бисмо смјели да оставимо Празник мимозе без културних садржаја на која је херцегновска публика навикла“, каже Вујновић говорећи о дијелу који се односи на будућност Празника мимозе.
Посебна захвалност на промоцији упућена је новинарима који годинама преносе атмосферу јединствене херцегновске зиме. Своје успомене и утиске са присутнима су подијелили Јелица Пантовић и Душко Давидовић, једни од оних који су са највећом присности и посвећености писали и говорили о новском фестивалу.
„Врло је значајно што је ова књига изашла јер су сјећања људи сажета међу њеним корицама. Сви знамо да сјећања блиједе, па док не изблиједе сасвим ево их овдје у књизи за неке људе који ће у будућности писати, причати о Мимози, подржавати је“, казала је новинарка Јелица Пантовић након промоције.
Консултант и сарадник на припреми монографије, члан састава Егзодуси Анте Крстовић казао је да је годинама размишљао како би требало да изгледа књига о Мимози и мисли да је коначно добио такво дјело.
„Витка је направила книгу коју у ствари написали Новљани. Људи свих профила, грађани овога града који су по било којем основу икада, минут или годинама учествовали у Празнику мимозе, и неки други људи, из других градова, република, сви су они написали ту књигу“, рекао је Крстовић.
Програм промоције употпунили су Егзодуси, састав који је уз феште дуже од 50. година, херцегновске мажоретке и Градска музика чије су чланице, у камерном саставу, извеле корачницу која је неизоставан дио репертоара на програмима Празника мимозе.
Издавач монографије је Јавна установа културе „Херцег фест”, аутор текста и уредник издања Витка Вујновић, ликовни уредник Војислав Војо Килибарда, консултант и сарадник у припреми монографије Анте Крстовић. Графички дизајн и припрему потписује Небојша Глумац, штампу „Биро Конто“, фотографије: Милош Самарџић, Вања Берберовић Шуберић, Звездана Кујовић, Анте Крстовић, Милан Добриловић, Здравко Понорац.
За креирање монографије кориштене су приватне архиве породица и појединаца: Грегорић, Влаовић, Мартинети, Косић, Ристић, Видић, Пеулић, Вукићевић, Анте Крстовић, Крсто-Кико Томичић, Бранислав Лучић, Свето Ђурановић, Стево Лепетић, Петар Оторанов, Руђеро Вентрела, Мишо Кисић, Војислав Белоица, Ана Лазукић, Радослав Грујић, Миливој Југин, Фото „Шањи” Зрењанин, Воислав Булатовић, Теофил Поробић, Ненад и Тања Витомировић и интернет презентације Празника мимозе.