grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Тријумфалан завршетак 50. Празника мимозе међународном карневалском поворком са око 400 учесника

NASLOVNA Zatvaranje PR centarВеликом карневалском међународном поворком са око 400 учесника, традиционалним суђењем и спаљивањем кривца за невоље Новљана у протеклој години Мита Ковертића, као и концертом Светлане Цеце Ражнатовић завршен је јубиларни, 50. Празник мимозе који је оборио рекорде - по трајању, броју учесника, програма и посјећености.

スニーカーの検索一覧【新着順】

Херцег Новим је јуче завладала колона машкара које су изазвале осмјехе и одушевљење, а у њој  су плесали зечеви, штрумпфови, скелетони, даме и официри, сатири, шеве, вода и ватра, марионете, годишња доба, рајске птице.
Увод у завршницу фестивала био је пријем за делегате Федерације европских карневалских градова код Предсједника Општине.
„Поздрављам све карневалске делегације из региона, од Хрватске, Босне и Херцеговине, Словеније, Македоније, Србије. Свима хвала, што сте се у великом броју одазвали на наш позив и што сте дошли у Херцег Нови на затварање јубиларног 50. Празника мимозе. Задовољство ми је што је карневалска поворка далеко бројнија, него претходне године“, истакао је предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић.
Он је казао да очекује да ће карневалска поворка из године у годину бити бројнија, како би Херцег Нови, као члан Федерације европских карневалских градова, стао раме уз раме са неким од најбољих европских карневала.
Потпредсједник Федерације европских карневалских градова (ФЕЦЦ Европа), Јосип Силов, рекао је да је карневал озбиљан посао и Новљанима поручио да карневал његују онако како су његовали Празник мимозе.
„Ви сте релативно млади чланови наше Федерације европских карневалских градва. Четврту годину заредом организујемо заједничку причу на вашим карневалима. Вјерујемо да ћемо се на оваквим карневалима видјети и догодине, а и да ће ваше екипе гостовати на нашим карневалима, што обогаћује и вас и нас“, оцијенио је Силов. Он је граду Херцег Новом поклонио плакету и медаље за успомену на долазак и боравак људи међународног борда Федерације.
Учесница карневалске удруге Омишјански бабани из Хрватске, Маја Сормилић, казала је да се добро забављају и да су људи у Херцег Новом веома љубазни, а они су претходна два дана обишли и друге црногорске градове.
Анита Станковска из карневалске групе Муленруж из Струмице из Македоније, рекла је да та група постоји од 2003. године и да гостоје на бројним карневалима у региону и свијету.
„Били смо у Јерменији, Белгији, Италији и на свим просторима бивше Југославије. У Херецег Новом нам је одлично. А из Струмице долазе још двије групе, двије средње школе“, казала је Станковска.
Представник Раковичког карневала из Београда, Немања, рекао је да тај карневал постоји већ седам година, а да су у Херцег новом први пут.
„Ми смо Раковичке луде, односно шољице. Овдје смо први пут и веома смо задовољни цијелим програмом. Љепота учествовања у карневалу је дружење, упознавање нових људи, адреналин, који је присутан на сваком карневалу. То је невјероватан осјећај“, казао је Немања.

Представница плесног клуба Паганини из Љубушког из Босне и Херцеговине, Бернарда Мијатовић, рекла је да тај клуб постоји од 1999. године и да на карневалима наступа јако често.
„Представили смо се са плесом „Мачак у чизмама“. Овдје је супер, атмосфера опуштена, јако лијепо су нас примили“, рекла је Мијатовић.
Чланица групе будвански Фештађуни, Марушка Ненезић, рекла је да се та екипа, која броји 18 чланова, представила са маском „Извор живота“.
„Уживамо, и дошли смо да уљепшамо овај дан. Надамо се да вам се свиђају наше маске. Ми смо се заиста потрудили. Предстаљамо свако годишње доба и Сунце као извор живота. Ми смо вечерас уживали, као што уживамо сваки пут у Херцег Новом. Ми смо дугогодишњи пријатељи и надамо се да ћемо се још дуго година дружити“, казала је Ненезић.
Ранко из групе Космополитанке из Котора, казао је да та група траје већ 19 година, да први пут учествују на карневалу у Херцег Новом и да се нада да ће и сљедеће године поново бити у том граду.
Велика карневалска поворка са око 400 учесника из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније, Словеније и Црне Горе, као и члановима интернационалног борда Федерације европских карневалских градова, предвођена алегоријом „Хвала за 50“ кретала се од главног градског трга до Игала.
Након наступа свих карневалских група у Игалу, на мулу испод ”Галеба” одржано је традиционално суђење и спаљивање Мита Ковертића, ”кривца за све невоље Новљана у протеклој години”.
По завршетку тог дијела програма одржан је концерт регионалне звијезде Светлане Цеце Ражнатовић, која је казала да дуго није наступала у Херцег Новом и да је пресрећна „што се десило ово вече и што је све изгледало величанствено“.
„Имала сам сјајан концерт, оборила сам још један рекорд посјећености и могу само бити пресрећна“, поручила је Ражнатовић.
Како је казала, пратила је прије концерта на телевизији извјештај о затварању Празника мимозе и сви анкетирани су, како је примијетила, рекли да је организација била сјајна, да је свих дана био одличан програм и да су људи презадовољни.
Синоћ је „спуштена завјеса“ на 50 дана Празника мимозе преко 60 различитих програмских садржаја, од концерата, маскенбала, спортско-забавних манифестација, преко гастро и књижевних вечери до представа.
Генерални спонзори Празника мимозе су Општина Херцег Нови и Туристичка организација, извршни продуцент Јавна установа културе „Херцег Фест“, а програми су реализовани уз подршку бројних спонзора, привредника, невладиних организација, амбасада страних држава у Црној Гори, градова партнера и пријатеља.