grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Ријешено стамбено питање за 22 породице, приоритет локалне самоуправе у наредном периоду херцегновски пензионери

StamPitanjeNslУ сарадњи Општине Херцег Нови, Министарства рада и социјалног старања и Управе јавних радова окончана је прва фаза реализације Регионалног стамбеног програма у Херцег Новом, којим је предвиђено рјешавање стамбених питања за најугроженије породице које су за вријеме ратних дешавања 90-их година дошле у наш град и имају статус расељених лица.

Уговор о купопородаји 22 стана потписале су Сања Лазић из Дирекције за имовину и заступање Општине Херцег Нови и извршна директорица компаније „Igalopromet Holding“, Гордана Радовић, уз сагласност представника Министарства рада и социјалног старања и Управе јавних радова.
Ради се о имплементацији пројекта МНЕ7 – Куповина станова на територији општине Херцег Нови, у оквиру којег је објављен јавни позив за куповину готових 36 станова на подручју Општине Херцег Нови, укупне вриједности 953.470 еура.

StamPitanje

Како је истакла секретарка за локалну самоуправу Весна Самарџић, учешће Општине Херцег Нови је било значајно у првој фази, са износом од 84 хиљаде еура, док ће за процес друге фазе, односно куповину још 14 станова, локална самоуправа издвојити 66 хиљада еура.
Самарџић је истакла да се локална самоуправа показала као одговоран чинилац у процесу реализације пројеката који значајно подижу квалитет живота у нашем граду, као и обезбјеђивања егзистенцијалних услова, попут крова над главом. У том смислу, један од приоритета Секретаријата за локалну самоуправу ће у наредном периоду бити збрињавање херцегновских пензионера који нису стамбено збринути.
-Сем тога, а у складу са недавно усвојеним Локалним програмом социјалног становања, посебну пажњу ћемо посветити рјешавању стамбених питања за социјално угрожене грађне, самохране родитеље, инвалидна лица, младе брачне парове. Наведеним планом су дефинисане циљне групе, као и модели социјалног становања које Општина планира да реализује у складу са расположивим ресурсима и средствима, додала је Самарџић.
Због превентивних мјера Министарства здравља и Института за јавно здравље у вези са вирусом корона, свечана церемонија биће организована накнадно уз присуство донатора. Корисници ће кључеве од стана моћи да преузму на шалтеру у згради Општине Херцег Нови, како би се и на тај начин избјегла било каква окупљања.
Општина Херцег Нови се још 2013. године опредјелила да учествује у спровођењу Регионалног стамбеног програма, којим је предвиђено рјешавање стамбених питања за најугроженије породице које су за вријеме ратних дешавања 90-тих година дошле у Херцег Нови и имају статус расељених лица. Потписан је меморандум о сарадњи са Министарством рада и социјалног старања и Дирекцијом јавних радова у септембру 2016..
Финансијска подршка за куповину 36 станова у износу од милион еура је обезбијеђена из донаторских средстава из Регионалног стамбеног фонда посредством развојне банке СЕ, а учешће општине је 150 хиљада еура. Право власништва над становима стиче Општина Херцег Нови. Крајем марта ове године ранг листу је утврдила заједничка комисија коју су чинили представници Министарства рада и социјалног старања, UNHCR, Управа за збрињавање избјеглица, Општина и Центар за социјални рад.
“Заједнички регионални програм трајних рјешења за избјеглице и расељена лица”, познат као “Регионални стамбени пројекат” (РХП) заједничка је иницијатива Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе и Србије, чији је циљ активан допринос у рјешавању стања дуготрајног расељења најрањивијих избјеглица и расељених лица након конфликтног периода од 1991 – 1995. године на територији бивше Југославије, укључујући интерно расељена лица у Црној Гори од 1999. године, тако што ће им се, између осталог, обезбиједити трајна стамбена рјешења.