grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Настављени радови на изградњи Дневног центра у Суторини

DnevniCentarNSLРадови на изградњи Дневног центра настављени су јуче, након паузе коју су условиле привремене мјере за сузбијање епидемије вируса COVID-19. 

sneakers

Локацију у Суторини данас су обишле потпредсједница Општине Херцег Нови Данијела Ђуровић и секретарка за локалну самоуправу Весна Самарџић, које су се увјериле да се радови изводе квалитетно и да се пројекат приводи крају.

-Врло брзо ће доћи до тога да ће корисници Дневног центра моћи да користе ову локацију и овај објекат, у којем ће имати много више простора него привремени смјештај у којем су сада, казала је потпредсједница Општине Данијела Ђуровић.

Она је изразила задовољство начином вођења и извођења пројекта, истичући да локална управа на овај начин потврђује озбиљност у раду и одговоран однос према корисницима Дневног центра и свим особама са тешкоћама и сметањама у развоју.

Dnevni Centar2020Подсјетила је да је Општина дуги низ година посвећена овом пројекту, од момента оснивања Дневног центра, до изналажења адекватне локације за његов рад, усвајања урбанистичког пројекта прије шест година и сада када су у току активности на изградњи.

-Захвални смо што смо добили помоћ од донатора у реализацији овог дијела пројекта, али морамо да кажемо и да смо једна од локалних самоуправа која нажалост нема у потпуности подршку Државе, за разлику од неких других општина, оцијенила је Ђуровић.

У наредном периоду предстоје радови на постављању подних облога, уређењу терена и паркинга, постављању водоводних и канализационих цијеви, прикључења објекта на струју, информисала је секретарка за локалну самоуправу Весна Самарџић.

-Ја се надам и очекујем да ће извођач укључити све своје капацитете и да ће се потрудити да максимално брзо заврши остатак радова, односно да динамику колико-толико испоштују и да у датим околностима имамо што скорији крај грађевинских радова, казала је Самарџић.

Она је похвалила добру координацију и свакодневну комуникацију Секретаријата и Дневног центра, који су максимално на располагању извођачу како би допринијели лакшем и бржем завршетку пројекта. Такође, захвалила се запосленима у Дневном центру на максималној укључености када је у питању изградња објекта, као и на посвећеном и квалитетном раду са корисницима. 

Ђуровић и Самарџић су истакле да је реална потреба Херцег Новог проширење услуга Дневног центра, односно трансформација те јавне установе у центар који ће радити и са корисницима старијим од 27 година. Како су истакле, локална управа већ интензивно ради на остваривању предуслова за активацију тог сервиса и већ су обављени разговори са потенцијалним донаторима.

-Користим ову прилику да кажем да ћемо урадити све што је до нас да до тога дође што прије. Како се радови на овом објекту завршавају, тако ћемо предузимати одређене техничке и остале кораке који воде реорганизацији установе у 27+, казала је Самарџић.

У локалној управи су свјесни да се ради о услузи која захтијева испуњавање додатних стандарда када су у питању простор, потребна средства и кадровска оспособољеност, али и оптимистични јер локација на којој се тренутно гради Дневни центар даје много могућности и моћи ће у потпуности да одговори свим захтјевима.

Директорица Дневног центра Драгица Косић нагласила је да се тренутно изводе унутрашњи радови, нивелација подова за постављање специјалне подлоге ради безбиједности дјеце и омладине која ће боравити у Центру.

-Има још доста посла, радови су сложени и јако је битно да их пропрати надзор, јер од њих зависи какав ће центар да буде. Јако је важно да нема влаге због корисника који ће боравити у њему. Простор је одличан, све што је предвиђено законом имаћемо. Обезбиједили смо дио опреме и чим подови буду завршени преселићемо дио ствари - казала је Косић.

Вриједност уговорених радова на изградњи Дневног центра износи око 202 хиљаде америчких долара, а пројекат финансирају Команда америчких снага за Европу и Канцеларија за одбрамбену сарадњу при Амбасади САД-а у Подгорици.