grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Мојдеж и Бијела – примјери добре сарадње мјесних заједница и локалне самоуправе

NAs12062020Са завршетком епидемије корона вируса, у Херцег Новом се наставља са пројектима санације локалне путне инфраструктуре. У Мојдежу и Бијелој у току су радови на уређењу и проширењу путева, који су планирани и уговорени у протеклом периоду, а сада су се стекли услови да почне реализација.

sneakers

Локације су јуче обишле потпредсједница Данијела Ђуровић и секретарка за локалну самоуправу Весна Самарџић, које су са мјештанима разговарале о току извођења радова – у Мојдежу се ради друга фаза изградње саобраћајнице, а у Бијелској вали проширење дионице локалног пута.

-Као што видимо, мјештани су врло задовољни изведеним радовима. Постигнут је договор и да се на критичним тачкама уз пут наспе јаловина, како бисмо омогућили још додатних проширења и простора за мимоилажење, казала је Ђуровић приликом обиласка терена.

Ђуровић је подсјетила да је у Мојдежу претходних мјесеци завршена прва фаза, од Дома културе до куће Вујовића. Друга фаза радова биће завршена у наредних неколико дана, чиме ће укупна дужина до сада саниране дионице бити преко пола километра.

Како је објаснила, ради се о веома захтијевној траси, с обзиром да је постојала велика косина и пропуст за један од потока, па је било потребно додатно ојачавање саме конструкције.

Пројекат ће имати и трећу фазу у оквиру које ће бити изведени радови на још 250 метара пута према засеоку Влаовићи, па ће дужина уређене трасе у коначном износити око 800 метара.

Ђуровић је напоменула и да је предузеће „Водовод и канализација“ урадило пројекат за санацију и проширење пута од споменика код куће Андрића до филтер станице, којом је предвиђено проширење пута на шест метара. Пројекат је вриједности 180 хиљада еура. Уз сложност мјештана и сарадњу са локалном самоуправом, реализација тог пројекта могла би започети већ крајем ове године.

Мјештани Митар Влаовић и Васо Поробић захвалили су се свима који су учествовали у изградњи друге фазе пута. Како су казали, прилаз цркви Светог Спаса припада траси изграђене дионице, која је до сада била неусловна, па се возилима и није могло прићи, а посебну тешкоћу представљали су кишни периоди. Истакли су значај ових пројеката за село, јер њихова реализација мјештанима значајно олакшава свакодневно функционисање, али и отвара простор за вриједновање туристичких потенцијала овог дијела града.

Вриједност радова износи од 26 до 29 хиљада еура по фази, финансирала их је Општина Херцег Нови, а извела фирма „Грамон Томашевић“. Пројекти су успјешно реализовани захваљујући сталној, доброј сарадњи Секретаријата за локалну самоуправу и Мјесне заједнице Мојдеж. Реализацију пројекта подржао је мјештанин, предузетник Ненад Брајовић, који је помогао са нивелисањем бријега, што ће омогућити лакши успон, односно мање падове на самој траси.

Срцем и душом за уређење Бијелске вале

Потпредсједница Ђуровић и секретарка Самарџић обишле су јуче и Бијелу, тачније Бијелску валу, гдје мјештани у сарадњи са локалном самоуправом раде на проширењу 80 метара локалног пута.

Како је истакао мјештанин и члан Савјета Мјесне заједнице Бијела Божо Шеровић, за потребе проширења пута на 5 и по' метара било је потребно уклонити већ постојећи камен и лагеровати га поред пута до завршетка радова. Исти камен биће искориштен за уређење и изградњу међе.

-Ријешени су сви имовинско-правни односи, и заиста велику захвалност дугујемо Тому и Тодору Кнежевићу и Милораду Шеровићу, који су уступили дио своје земље како би реализовали овај пројекат. То заиста много значи, имамо велико село и све више људи нам се враћа. Имамо и цркву Свете Богородице са капелом, а ова локација представљала је уско грло, па се са појачаним интензитетом саобраћаја по сат или два није могло доћи до кућа, казао је Шеровић и додао да је пројекат покренут на иницијативу мјештана, а да га реализује Општина Херцег Нови.

Подсјетио је и да је претходно успјешно завршено и проширење педесетак метара тог пута, па ће цијелокупни пројекат бити вриједности око 22 хиљада еура.

Присутни мјештани и представнице локалне самоуправе сложили су се да су локалног становништво, градска управа и Мјесна заједница слогом и сарадњом показали како се ради срцем и душом за бољитак свих. У извођењу ових радова ослонили су се на локалне снаге, односно компанију мјештанина Веса Павловића са чијим су квалитетом изузетно задовољни. У реализацији пројекта је учествовало и предузеће „Комунално стамбено“, које је извело припремне радове на уклањању грања и растиња дуж трасе коју је требало проширити.