grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

У току израда Нацрта Локалног акционог плана: Унаприједити положај особа за инвалидитетом

NAslovna2362020Први састанак Радне група за израду Нацрта Локалног акционог плана у области инвалидности Општине Херцег Нови за период 2020.-2022. године одржан је данас у малој сали Општине Херцег Нови.

Air Jordan 11 For Sale

Иницијални сусрет био је прилика да сви чланови и чланице групе дају сугестије и смјернице о томе како би требало уредити ово изузетно битно питање у нашем граду, те договоре даље активности.

У саставу Радне групе су представници локалне самоуправе, на челу са секретарком за локалну самоуправу Весном Самарџић, као и представници организација цивилног друштва, здравствених и образовних институција, Центра за социјални рад, медија, као и организација које се баве питањима особа са инвалидитетом.

Самарџић се захвалила свим члановима на одзиву, истичући значај учешћа свих релавантних представника у припреми Нацрта Локалног акционог плана.

-Искуство чланова Радне групе ће имати незамјењиву улогу у изради квалитетног документа, који ће бити основ за поступање на локалном нивоу, а у циљу увођења позитивних промјена и пракси када је у питању положај особа са инвалидитетом у Херцег Новом. На овај начин, сви грађани и особе са инвалидитетом могу дати значајан допринос и охрабрујемо их да нам укажу на свакодневне проблеме, како бисмо сваки идентификовали и изнашли што боља рјешења, казала је Самарџић.

Lsamoup23062020Задатак Радне групе је да у складу са Европском стратегијом за ОСИ изради Нацрт Локалног акционог плана који ће имати за циљ реализацију активности и мјера за унапријеђење положаја лица са инвалидитетом и успостављање најширег правног оквира за дефинисање политике према ОСИ у Херцег Новом.

Одлука о приступању изради Локалног акционог плана у области инвалидности Општине Херцег Нови за период 2020-2022. донесена је на основу Споразума о сарадњи локалне самоуправе и НВО “Нова шанса у Новом” од 13. фебруара, а у склопу пројекта “Стварање услова за повећање запошљивости лица са инвалидитетом и њихово равноправно учешће на тржишту рада”.

Пројекат уз подршку Општине Херцег Нови реализују невладина организација “Нова шанса у Новом”, Удружење родитеља и људи добре воље за помоћ лицима са тешкоћама и сметњама у развоју из Херцег Новог, у партнерству са НВО “Руке”, а финансира га Министарство за људска и мањинска права Црне Горе.