grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanična internet prezentacija

Predsjednici opštine i Skupštine razgovarali sa austrijskim ambasadorom

Ambasador Frolih je želio da se upozna sa novoizabranim čelnim ljudima hercegnovske opštinе i da od njih čuje šta misle o konkretnim pitanjima razvoja grada. Razgovor je protekao u prijateljskoj atmosferi. Austrijskog ambasadora je interesovalo kakvi su planovi lokalne vlasti kad je turizam u pitanju, kakvo je njihovo mišljenje povodom pitanja Sutorine, da li su zadovoljni idejnim projektom razvoja Luštice. Zanimalo ga je i kako je došlo do smjene prethodne vlasti i šta je tome doprinijelo.
Predsjednik opštine Nikola Gojković je rekao da je pitanje Sutorine vještačko i izmišljeno pitanje. To je, smatra on, skretanje pažnje sa nekih drugih važnijih tema. Njegovo mišljenje je da to pitanje nije trebalo ni postavljati jer su granice između dvije države utvrđene. Smatra da na svijetu ima dovoljno drugih pravih problema i da nema mjesta otvaranju nekih novih dilema i izmišljanju novih problema.

Za predstavnike novoizabrane vlasti u Herceg-Novom turizam je najvažnija djelatnost. Oni su ambasadoru Austrije rekli da veliku perspektivu i podsticaj za razvoj turizma vide u projektu „Portonovi“, vrijedan 500 miliona eura koji će u Herceg-Novi dovesti visokoplatežnu klijentelu. S druge strane, za razvoj hercegnovske opštine veoma je značajan i zdravstveni turizam po kome je već 65 godina poznato Igalo.

Ambasador Austrije Johan Frolih je istakao da on uvijek rado dolazi u Boku gdje na svakom koraku vidi tragove austrijske vladavine ovim prostorima – u arhitekturi, putevima. Istakao je takođe da vidi veliki potencijal za razvoj Boke i uopšte opština na jugu Crne Gore. Na sastanku je istaknuto da su obje strane zainteresovane za saradnju i da će na svaki način pokušati da je unaprijede.