grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Предсједник општине са директором Дирекције јавних радова обишао градилиште у Мојдежу

  • сриједа, 05 новембар 2014 07:00

радови у мојдежуУ оквиру радне посјете Херцег-Новом, директор Дирекције јавних радова Црне Горе Жарко Живковић обишао је јуче са предсједником општине Херцег-Нови Миланом Вајагићем градилиште хидротехничког поткопа у Мојдежу. Предсједник општине је у кратком обраћању новинарима истакао да му је драго што је директор Дирекције дошао да обиђе градилиште у Мојдежу јер постоји заједнички интерес да пројекат санације поткопа успије и да дâ резултате. Он је казао да су до сада урађеним задовољни и у Мјесној заједници Мојдеж јер се радови одвијају онако како то и они желе и по квалитету и по динамици.

girls youth nike high tops shoes Light Smoke Grey

Директор Дирекције Жарко Живковић подсјетио је да је капиталним буџетом за 2014. годину планиран почетак реализације овог пројекта.

-У протеклом периоду урађен је велики посао. Урађена је нова пројектна документација, ревидован је пројекат, изабран извођач радова и почетком августа почели су радови на хидротехничком поткопу. Радове изводи фирма "Би код" из Подгорице. Укупна уговорена вриједност за прву фазу радова је око 850.000 €, а рок је нешто преко три и по мјесеца.

 

радови у мојдежуСредства за наставак радова предвиђена предлогом буџета за следећу годину

Ријеч је о веома комплексном и осјетљивом послу и тај рок ће бити сигурно продужен, јер смо имали доста кишних дана током љетњег периода. Радове можемо изводити само када нема кише јер доста воде излази из поткопа и не бисмо жељели да било ко од радника буде угрожен. То значи да ћемо радити све до оног тренутка док нам то буду омогућавали временски услови, рекао је Живковић.

По његовим ријечима прва фаза обухвата трасу од 350 m - око 120 m постојећег поткопа који се управо санира, а након тога копа се нови у виду "бај паса" од преко 200 м, који треба да се споји са првобитним хидротехничким поткопом, који је у свом првом дјелу урушен и непроходан.

-Он се налази у лошој геолошкој средини. Ради се о флишу и када је вода дошла до тог терена изазвала је клизиште. Нама је циљ да у првој фази дођемо до старог поткопа да бисмо кроз другу фазу и евентуално чишћења старог поткопа, кроз израду нових водних врата, коначно рјешили проблем клизишта. Зато смо кроз предлог капиталног буџета за 2015. годину предвидјели средства за наставак радова. Очекујем да ћемо прву фазу завршити у слиједећој години, рекао је директор Дирекције јавних радова Жарко Живковић.

 

радови у мојдежуРадићемо све док нам временски услови буду дозволили

Шеф градилишта Драшко Башевић је обавјестио новинаре да су до сада завршени сви радови испред тунела - потпорна конструкција на 18 шипова и 12 контрафора који треба да придржавају потпорни зид локалног пута.

- У самом поткопу изведени су радови на проширењу постојеће тунелске цијеви и створени услови да се уђе у ископ новог тунела дужине 200 m. До овог тренутка урађено је тек прва три до четири метра новог тунела, рекао је Башевић.

- Почетком септембра, када су велике кише значајно подигле ниво воде у тунелу, нисмо могли да изводимо радове. Али већ мјесец дана није било већих киша, ниво воде је доста низак и она нам не смета да обављамо радове. Радићемо све док нам временски услови буду дозволили. Двадесетак радника ради у двије смјене, дневној и у ноћној. Башевић је изразио наду да ће уговорене радове завршити до краја ове или почетка идуће године, што зависи од временских услова.