grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Подсјећање на дане прије 70 година - Ослобађање Херцег-Новог

  • четвртак, 23 октобар 2014 08:28

70 godina od oslobođenjaПрошло је 70 го­ди­на од почетака борби за коначно протјеривање фа­ши­стич­ког оку­па­то­ра и ње­го­вих слу­гу и осло­бође­ње Херцег-Новог и цијеле Боке Которске у Другом свјетском рату. И послије толико година, и данас су жива сјећања на жртве дате за слободу нашег краја. У току народноослободилачког рата, живот је изгубило 586 становника Херцег-Новог. Њихова имена, имена 350 палих бораца и 236 жртава фашистичког терора, овјековјечена су на Меморијалном комплексу палим борцима и жртвама фашизма подигнутим у Савинској дубрави.

  

Подсјећање на дане ослобађања Новске општине

 

Свој први борбени задатак,  по формирању 5. октобра, Прва бокељска народноослободилачка ударна бригада успјешно је извршила  протјеривањем четника из Мокрина, у ноћи између 5. и 9. октобра и ослобађањем села. Тиме је уједно и започело ослобађање територије општине Херцег-Нови.
Послије ослобађања Црквица и Мрцина, батаљони Бокељске бригаде ослободили су Кулину, Жлијебе и Камено 12. октобра.
Суторину, a затим и Игало и околна села,  батаљон Бокељске бридаге ослободио је 16. октобра.
Јединице Прве бокељске бригаде ослободиле су Кумбор, Ђеновиће, Баошиће, Бијелу и Каменаре, као и села у залеђу- Бијелске Крушевице и Репаје. Тако да су до 24. октобра ослобођена сва мјеста од Зеленике до Верига.

 

Град је ослобођен послије тродневних борби, 28. октобра увече

Борбе за ослобађање самог града Херцег-Новог, отпочеле су 25. октобра, а водила их је Десета херцеговачка бригада. Истовремено су извршени напади на Херцег-Нови, Превлаку и Молунат. Непријатељ је напуштао једну отпорну тачку за другом, да би послије тродневних борби, 28. октобра увече, коначно напустио град и преко Зеленике се пребацио на Луштицу. Непријатељ се најжилавије бранио из утврђених објеката са минским пољима и жичаним препрекама. Користио је масовну запречну ватру, као и оруђа са пловних јединица уз рефлекторско осветљавање. Десета херцеговачка бригада је, ноћу 27/28. октобра, убацила свој 2. батаљон у непријатељев одбрамбени распоред у граду. Тиме је, убрзан крај непријатељевог отпора. Спријечено је  разарање мула и града, за шта је непријатељ већ био припремио око 3 тоне експлозива.
У исто вријеме Њемци су напустили Молунат и Превлаку. Ослобођена је читава херцегновска обала од рта Оштро до Верига.

Коначно ослобођење читаве Боке и црногорског приморја

Јединице Прве бокељске и Друге далматинске бригаде ослободиле су Рисан, Пераст, Котор, Тиват и цијелу Боку 19. и 20. новембра.
Прва бокељска бригада је наставила да гони непријатеља према Албанији и до 26. новембра ослободила је Будву, Петровац, Бар и Улцињ.