grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Минулог викенда срушен стари хотел Рудник у центру града

  • понедјељак, 29 децембар 2014 14:52

rusrudСрушен је стари хотел Рудник у центру града, након што је у рушевном стању опстајао више од три деценије, као свједок  прошлих времена. И ма колико да је рушење била његова извјесност, некако као да нам сада баш на том мјесту, нешто што нам је било важно, недостаје.


Посао рушења „Рудника“ обавила је минулог викенда фирма „Крушо нискоградња“  по рјешењу Комуналне полиције. То је урађено у организацији и о трошку општине с обзиром да то, иако им је наложено, нису урадили власници објекта. Рушењу је претходила  компликована правна процедура. Елаборат о рушењу урадила је фирма „МБ Проинг“, а његову ревизију фирма „Биро К“. Објекат се налази на двије катастарске парцеле  и има 13 сувласника.
Правни основ  за поступање Комуналне полиције био је налаз судског вјештака у коме је прецизирано да пријети даље обрушавање објекта што представља опасност по околне објекте, по безбједност саобраћаја и пролазника.  
Предсједник Општине, Милан Вајагић је у изјави за медије истакао да је задовољан како је читава акција протекла. То је био сложен пројекат који се припремао више мјесеци, али и нешто што је морало да се уради.
"Објекат је сам за себе представљао велику опасност и по пролазнике и  по возила, јер је ријеч о центру града. Другог излаза није било, ово је био практично изнуђен потез. Кад је ријеч о оној емотивној страни, срушен је још један од најстаријих хотела у граду. То јесте било једно од култних састајалишта Новљана и јесмо сви помало носталгични. Све што се даље буде радило са овом локацијом, зависи искључиво од власника" -  казао је Вајагић.
Дипл. инж. Тамара Беко из фирме "МБ ПРОИНГ", која је и урадила Елаборат о рушењу  објаснила  је  новинарима да су срушене само горње двије етаже до нивoа пута. Сутеренске етаже нису срушене јер би то нарушило конструкцију и стабилност пута. Оне ће бити заштићене и неће представљати опасност по околину и пролазнике.
С обзиром да је главни дио посла завршен, данас ће по ријечима начелника Комуналне полиције Зорана Бијелића бити договорене активности у вези са постављањем заштитне ограде око зарављеног платоа гдје је до прије два дана стајао урушени објекат. До Нове године ће поново бити у функцији  степениште  поред  „Рудника“  којим је посљедњих година, због опасности од урушавања зграде, био забрањен пролаз.  Дуж ове пјешачке комуникације, која спаја центар града и Шквер, биће постављена и расвјета .  
Хотел Рудник дио је историје  херцегновског туризма. Радио је у периоду између два свјетска рата као и многи други хотели  који су такође постали историја херцегновског туризма - „Бока“, "Америка", "Јадран", "Балкан", "Савина", "Европа", "Топола", "Ерцег Нови", "Српски хотел", "Београд", „Плажа“ Зеленика... Након национализације, послије Другог свјетског рата  у „Руднику“ су били угоститељски садржаји и канцеларије некадашњег ХТП Бока. „Рудник“ је био омиљено састајалиште Новљана и умјетника, посебно књижевника - Иве Андрића, Душана Костића, Бранка Ћопића...   Оштећен у земљотресу 1979. и нажалост није обновљен. Од тада се стално урушавао и требало га је и раније срушити. Рјешење о рушењу донјето је још 1998. али је оно стално одлагано због противљења бивших власника и беспарице. Након невремена 31. јула ове године и урушавања крова и дјела објекта било је јасно да се рушење мора под хитно спровести.