nsl02022023“Кувамо џемове, дружимо се, размјењујемо искуства и учимо нешто ново.

Сада учествују само жене, а вољеле би да нам се придруже и мушкарци”, каже Ивана Влаховић водитељка радионица које организује НВО Маре Маре у партнерству са Црвеним крстом Херцег Нови. Оне се састају једанпут седмично и на радионицама кувају и пакују џемове од сезонског воћа. До сада су користиле дуње и киви, а сада би требало да припремају џем од наранаџа. Ријеч је о коришћењу воћа карактеристичном за Боку и наше приморје.
Активности се организују у оквиру микро пројекта “Социјална инклузија старијих особа и особа са инвалидитетом Херцег Новог кроз едукативне радионице” који је дио регионалног пројекта “Јачање отпорности старијих особа и особа са инвалидитетом током COVID-19 и будућих катастрофа”.
Планирано је да 30 старијих особа и лица са инвалидитетом, који су и иначе корисници услуга Црвеног крста у току осам мјесеци, колико трају радионице , скувају и упакују 250 тегли џема од сезонског воћа које ће бити подијељене старијим И лицима са инвалидитеом , који су у стању потребе.
Разноврсне способности, вјештине и знања старијих особа и особа са инвалидитетом често остају неискориштене, а сами немају капацитет да то примјене, па зато не ријетко остају на маргинама живота. Да не би били искључени из активног живота кроз овај пројекат они се , између осталог, усмјеравају И мотивишу да користе своје могућности и потенцијале, али и да на тај начин подигну И квалитет сопстевног живота. Поред ових активности планирана је и подршка волонтерским активностима старијих особа.
“Пројекат ће имати за циљ јачање позитивне слике о старијим особама које доприносе развоју и својим знањем и искуством помажу јачању кохезије друштва на националном и локалном нивоу. Креирање и ширење позитивне слике о старијим особама помаже да се умањи њихова изолација и подстичу се они сами да постану активнији и остваре се као пуноправни чланови друштва”, саопштено је раније из Црвеног крста Црне Горе.
Пројекат ,, Социјална инклузија старијих особа и особа са инвалидитетом Херцег Нови кроз едукативне радионице ,, који је подржан у оквиру пројекта ,, Јачање отпорности старијих особа и особа са инвалидитетом током COVID-19 и будућих катастрофа” имплементира се уз финансијску подршку Европске Уније, Аустријске развојне агенције (ADA) и Аустријског Црвеног крста. 

logoTO