NAslovna16062023

Друга радионица „Идејом до бизниса“ коју организује Секретаријат за туризам, економски развој и инвестиције одржава се данас у хотелу „Палмон Беј“.  Предузетници који покрећу или желе да успјешније развијају своју дјелатност имају прилику да чују како се прави бизнис план, а предавач је проф. др Никша Гргуревић.

Током прве радионице предузетници су учили како се креира бизнис идеја, подсјетио је у уводном излагању секретар за туризам, економски развој и инвестиције Ненад Витомировић, а у данашњем интерактивном раду сазнаће шта треба да садржи квалитетан бизнис план.

16062023aa„Свака радионица је као пут, а до постизања предузетничког циља потребно је имати јасан циљ и визију, како не бисте лутали. Скренуо бих вам пажњу на важност истраживања тржишта и креирања производа које купци желе јер и поред доброг бизнис плана компаније некада направе погрешан производ. Велике компаније некада стварају жељу за производом као на примјер Coca cola и Apple, а друге компаније, производе које тржиште треба и тражи. Као предузетници имаћете три проблема са којима ћете се сусрести - креирање бизнис плана, вођење маркетинга и комуникација са партнерима и потрошачима, казао је Витомировић.

Професор др Никша Гргуревић истакао је да предузетништво доноси много више ризика и већа одрицања него стални посао, али веће задовољство ако пројекат успије.

„Израда бизнис плана представља највећи изазов за предузетнике. Потребна им је помоћ како би план био квалитетан, не да би задовољили форму, већ да нам покаже бројеве, али и колико наша идеја има утемељење у стварности и колико је могуће да успијете“, казао је на почетку проф. др Гргуревић.

Радионица је дио двогодишњег пројекта „Развијање међусекторске сарадње за запошљивост младих на Западном Балкану“.